Natuurjournaal 7 januari 2021
Nature TodayDe winter is het seizoen van de overwinterende ganzen en eenden uit het hoge noorden. Ook de toendrarietgans overwintert hier met honderdduizenden. Met name in Noord-Nederland is de kans dat je een groep(je) toendrarietganzen ziet nu groot. Je kunt ze onderscheiden van andere ganzen door hun donkere snavels. Als je ze nog wil zien, moet je wel een beetje opschieten: in februari trekken de toendrarietganzen alweer terug naar Noord-Rusland om te broeden.
Vogelnesten zijn over het algemeen mooie en delicate constructies. Dat geldt ook zeker voor die van eksters. Ze zitten bijna altijd hoog in een boomtop, verscholen achter blad. Maar nu er geen blad aan de bomen zit, zijn die nesten heel goed te zien. Ze zijn langwerpig en vele hebben iets wat op een afdakje lijkt. Soms kan je onder dat dakje door kijken. Zou het zo zijn dat de slimme eksters op deze manier hun kroost beschermen tegen rovers als bijvoorbeeld de havik? Tegen de regen zal het wel niet zijn! Een eksternest wordt meerdere jaren achter elkaar gebruikt en als ze nieuwe bouwen, wordt een deel van het oude nest gerecycled. Kijk eens hoog in bomen en ontdek zelf deze nesten met een overkapping.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl & Mike Hirschler, IVN
Foto’s: Piet Munsterman, Saxifraga; Mike Hirschler, IVN