60.000 koala’s getroffen door bosbranden Australië
WWF NederlandMeer dan 60.000 koala’s werden getroffen door de bosbrandencrisis in Australië eerder dit jaar, blijkt uit een rapport van WWF. De boombewonende buideldieren stierven in de vlammen of hadden te maken met verwondingen, inademing van rook, hittestress en uitdroging. Grote delen van hun leefgebied (en daarmee hun voedselvoorziening) gingen verloren, ze liepen verhoogd risico ten prooi te vallen aan roofdieren en aan conflicten met andere dieren in het niet-verbrande bos waar ze naartoe waren gevlucht. WWF kondigt een herstelplan aan om het aantal koala’s in Australië weer te laten toenemen.
De tussentijdse versie van de studie in juli gaf het nauwelijks te bevatten getal van bijna 3 miljard dieren - zoogdieren, vogels, reptielen en kikkers – die zich op het pad van de verwoestende bosbranden hadden bevonden. Die totaalschatting is ongewijzigd gebleven in het deze week gepubliceerde eindrapport Impacts of the unprecedented 2019-2020 bushfires on Australian animals (pdf; 3,4 MB).
Typisch Australische buideldieren
Onder de 143 miljoen zoogdieren die te maken kregen met de branden waren naar schatting onder andere tientallen miljoenen verschillende soorten typisch Australische kleinere buideldieren zoals buidelmuizen, kangaroeratten en wombats; 5 miljoen kangoeroes en wallaby's; 5 miljoen vleermuizen; 114.000 mierenegels; 61.000 koala's; 19.000 buidelmarters en Tasmaanse duivels en 5.000 dingo's. De bulk lag bij een geschatte 50 miljoen inheemse ratten en muizen.
Koalas Forever
Vóór de branden ging het aantal koala's in de provincies New South Wales en Queensland al snel achteruit. Directeur van WWF-Australië Dermot O'Gorman kondigt daarom een herstelprogramma aan, Koalas Forever, om het aantal koala's in Oost-Australië tegen 2050 te verdubbelen. “Koalas Forever omvat een proef met drones die boomzaden verspreiden om koalacorridors te creëren en de oprichting van een fonds om landeigenaren aan te moedigen veilige koalaplekken in te richten.”
Het plan maakt deel uit van het Regenerate Australia-plan van WWF - het grootste en meest innovatieve programma voor natuur- en landschapsherstel in de geschiedenis van Australië.
Meer informatie
- Eindrapport Impacts of the unprecedented 2019-2020 bushfires on Australian animals (pdf; 3,4 MB)
- Tussenrapport Australia's 2019-2020 bushfires: the wildlife toll (pdf; 2,7 MB)
- Regenerate Australia
Tekst: Ellen de Wolf, Wereld Natuur Fonds
Foto: Julie Fletcher, WWF Australia