Provincie Utrecht begint met preventieve bestrijding eikenprocessierups
Provincie UtrechtDe te behandelen bomen staan voornamelijk langs de provinciale fietspaden en parallelwegen omdat de contactkans tussen de brandharen van de rupsen en voorbijgangers daar het grootst is. De werkzaamheden duren ongeveer een week en worden ’s avonds en ’s nachts uitgevoerd. Hierbij is er weinig hinder voor het verkeer en de omgeving. De aannemer die de werkzaamheden uitvoert, neemt naast de normale veiligheidseisen ook alle coronamaatregelen in acht.
Welke bomen?
De experts van de provincie weten uit ervaring van voorgaande jaren welke bomen favoriet zijn bij de processierupsen. Door de bomen tijdig te behandelen, kan de provincie voorkomen we dat de eikenprocessierups zich daar opnieuw nestelt. De bestrijding betreft ruim vierduizend eiken.
De bomen staan verspreid langs de volgende wegen:
- N199 tussen Amersfoort en Bunschoten
- N210 tussen IJsselstein en Schoonhoven
- N221 tussen Baarn en Eemnes en Soestdijk
- N224 tussen Zeist en De Klomp
- N225 tussen Driebergen en Wageningen
- N226 tussen Amersfoort en Leersum
- N227 tussen Amersfoort en Cothen
- N229 tussen Bunnik en Wijk bij Duurstede
- N230 tussen Vleuten en Utrecht
- N234 tussen Maartensdijk en Soest
- N237 tussen Utrecht en Amersfoort
- N238 tussen Den Dolder en Zeist
- N402 tussen Loenen en Maarssen
- N408 tussen Utrecht en Nieuwegein
- N409 tussen Nieuwegein en Houten
- N410 tussen Odijk en Houten
- N411 tussen Utrecht en Bunnik
Twee behandelingen
De bomen worden twee keer met een tussentijd van 10 tot 14 dagen preventief bespoten met een goedgekeurd biologisch middel. De eerste preventieve bestrijding vindt plaats op het moment dat de bomen ongeveer 50 procent van hun bladeren hebben en de larven net begonnen zijn om de bladeren aan te vreten. Waterwingebieden en bekende vlindertrekzone’s worden bij de bestrijding overgeslagen.
Het spuiten gebeurt hoofdzakelijk ’s avonds en ’s nachts om zo veel als mogelijk hinder voor met name fietsers te voorkomen. Het spuiten wordt uitgevoerd als het niet hard waait en als het niet regent. Alleen dan kan er gericht gesproeid worden en spoelt het middel niet weg.
Inspectie vanaf juni
Vanaf juni controleert de provincie de eikenbomen op de aanwezigheid van rupsennesten; ook meldingen van omwonenden of weggebruikers zijn hierbij van harte welkom. Het gaat hier opnieuw om de eikenbomen op de risicolocaties, waarbij er kans is dat mensen in contact komen met de brandharen van de rupsen. Ondanks de preventieve behandeling, kunnen er in deze bomen alsnog nesten aanwezig zijn. Als dat het geval is, worden de bomen voorzien van een rood-wit waarschuwingslint. Vervolgens stuurt de provincie haar aannemer op pad om de nesten te verwijderen. De piek van de aanwezigheid van nesten en de overlast ligt in de maand juli.
Loket voor vragen, meldingen en klachten
- Meer informatie over de aanpak van de eikenprocessierups is te vinden op Provincie-utrecht.nl/eikenprocessierups.
- Zie ook: website Kennisplatform processierups.
Tekst: provincie Utrecht
Foto's: provincie Utrecht, Kennisplatform processierups