Na het succes van vorig jaar verschijnt het project Dood doet Leven van onder meer ARK Natuurontwikkeling en Staatsbosbeheer voor de tweede keer voor de live camera. "Vorig jaar was het verrassend wat er soms voor de camera kwam. Dat willen we in 2020 graag nogmaals met jullie delen met deze unieke livestream," aldus Bart Beekers van ARK Natuurontwikkeling.
Dood doet Leven
Het laten liggen van grote dode dieren in de natuur is ongebruikelijk in Nederland. Dood doet Leven zet zich in voor de terugkeer van dode dieren en grote aaseters in de natuur. Zo worden aangereden wilde dieren niet verwijderd, maar teruggebracht naar de natuur waar zij vandaan komen. Eén van deze dode reeën ligt nu voor de camera van BuitenGewoon. Kijk hieronder naar de livestream:
KadaverCam Livestream (Bron: BuitenGewoon)
Deze 'lijkenpikkers' kun je voor de camera zien
"Omdat veel dode dieren niet in de natuur terugkeren, hebben soorten die van aas afhankelijk zijn het behoorlijk moeilijk. Zo zijn de raaf en de zwarte wouw nog steeds zeldzaam," legt Twan Teunissen, boswachter van Staatbosbeheer, uit. Meer dieren dan je zou denken, doen zich op de één of andere manier tegoed aan aas. Als je de livestream goed in de gaten houdt, zou je volgens Teunissen veel 'lijkenpikkers' kunnen zien. "Overdag heb je kans op vogels zoals buizerd, ekster en koolmees. Heel misschien komen er wel raven langs. Maar als aan het einde van de middag de duisternis invalt, dan wordt het echt spannend! In de buurt leven steenuilen, steenmarters, dassen en vossen."
Download hier het gratis pdf-bestand met 'lijkenpikkers' van ARK Natuurontwikkeling. Welke dieren kun jij afstrepen? Meer weten over het project Dood doet Leven? Klik dan hier voor de antwoorden op veelgestelde vragen. Of kijk hieronder naar het item over het Dood doet Leven-project uit de BuitenGewoon Winterspecial van 2013.
Twans Natuurcollege 'Dood doet Leven' (Bron: BuitenGewoon)
Tekst: BuitenGewoon, ARK Natuurontwikkeling en Staatsbosbeheer
Films: BuitenGewoon, Omroep Gelderland
Tekening: Jeroen Helmer, ARK Natuurontwikkeling
Foto: Bart Beekers, ARK Natuurontwikkeling