berm met bijvoet

Komende week hooikoortsklachten door bijvoetpollen en hitte

De Natuurkalender, LUMC, Wageningen University, Weeronline
21-JUL-2019 - Komende dagen komt bijvoet in bloei. Voor veel hooikoortspatiënten betekent dat een opleving van de hooikoortsklachten net nu de hoogste graspollenconcentraties achter de rug zijn. De pollen komen op een ongelukkig moment. Door de hitte kan de ozonconcentratie flink oplopen. De combinatie van hitte, ozon en pollen kan tot extra gezondheidseffecten leiden. Lees de tips om klachten te verminderen.

Het graspollenseizoen loopt op zijn einde. Tot en met september kun je nog wel graspollen in de lucht verwachten, maar de kans op hoge graspollenconcentraties is klein. Een kwart van de hooikoortspatiënten moet de komende dagen en weken echter rekening houden met toenemende hooikoortsklachten. Zij zijn namelijk ook allergisch voor bijvoetpollen. Bijvoet is een veel voorkomende kruidachtige plant die bloeit van juli tot en met september. De pollenvallen van het LUMC in Leiden en Elkerliek Ziekenhuis in Helmond registreerden tot en met 15 juli nog maar enkele bijvoetpollen. Volgens de Pollenplanner van Wageningen University zal de pollenconcentratie de komende dagen op gaan lopen. Rond 28 juli begint de piekperiode: de periode waarin de hoogste bijvoetpollenconcentraties te verwachten zijn. De piekperiode duurt tot en met 7 augustus. Na 18 augustus zijn de meeste planten uitgebloeid.

Grote bijvoetplant in de berm

Bijvoetplant

Extra gezondheidsproblemen door hitte

Bijvoet in bloeiTot hoe hoog de bijvoetpollenconcentratie dit jaar zal oplopen is nog afwachten. De bijvoetplanten staan er in ieder geval zeer goed bij dit jaar. De planten lijken geprofiteerd te hebben van de warme en droge omstandigheden in de afgelopen weken. De weersverwachtingen zijn ook niet gunstig voor de mensen die gevoelig zijn voor bijvoetpollen. Komende week worden namelijk zeer hoge temperaturen verwacht met maxima ruim boven de 30 graden. Woensdag en donderdag wordt het in het binnenland zelfs 34 tot 38 graden. Aan het eind van de week wordt het minder heet, maar mogelijk blijft het nog wel een aantal dagen zomers tot tropisch warm. Het is mogelijk dat de ontwikkeling van de planten door de hoge temperaturen extra snel gaat en veel planten tegelijk in bloei komen waardoor de pollenconcentratie extra hoog kan worden.

Bij temperaturen boven de 25 graden Celsius loopt ook de ozonconcentratie extra snel op. Bij een combinatie van pollen en een hoge ozonconcentratie kunnen bij hooikoortspatiënten en mensen met chronische long- en/of hart- en vaatziekten acute gezondheidsklachten ontstaan, of bestaande klachten verergeren. Doordat het zeker tot vrijdag droog blijft, spoelen pollen ook niet uit de lucht en kunnen ze langer rond blijven dwarrelen. Ook vanaf vrijdag valt er slechts af en toe een regen- of onweersbui, maar is het meestal droog. Door klimaatverandering kunnen deze situaties zich vaker gaan voordoen. In onderstaande video opgenomen door de Universiteit van Nederland wordt uitgelegd hoe klimaatverandering invloed kan hebben op de hooikoortssituatie.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Invloed van klimaatverandering op hooikoorts (Bron: Universiteit van Nederland)

Meerdere allergieën

Bijvoet is goed te herkennen aan de zilverachtige kleur van de onderkant van het bladUit het Allergieradaronderzoek van het LUMC en Wageningen University blijkt dat 92 procent van de mensen die gevoelig is voor bijvoetpollen ook allergisch is voor graspollen; 64 procent is ook gevoelig voor huisstofmijt, 60 procent voor katten en 34 procent voor voedselallergie. Veel mensen met bijvoetpollenallergie zijn zich er waarschijnlijk niet bewust van dat bijvoetpollen de bron zijn van hun klachten. Als je normaal gesproken in juli en augustus extra hooikoortsklachten hebt, dan is het echter vrij zeker dat bijvoet de boosdoener is.

Tips om klachten te voorkomen of verminderen

De volgende tips kunnen helpen om de hooikoortsklachten te beperken:

  • Zorg dat je hooikoortsmedicijnen bij de hand hebt en tijdig gebruikt.
  • Vermijd lichamelijke inspanning in de buitenlucht.
  • Houd de actuele en verwachte luchtkwaliteit in de gaten via luchtmeetnet.nl.
  • Ga niet in de buurt van bloeiende bijvoetplanten pauzeren.
  • Gebruik pollenwerende horren om de pollenconcentratie binnen lager te houden.
  • Beperk of vermijd het eten van voedsel dat kruisreacties kan veroorzaken omdat het allergeen in pollen verwant is aan het allergeen in voedsel. Voorbeelden zijn allerlei schermbloemigen zoals selderij, peterselie, wortel en venkel, en fruitsoorten zoals mango en druiven. Zie hier een overzicht van voedingsmiddelen die een kruisreactie kunnen geven met bijvoetpollen.
  • Neem bij heftige klachten contact op met de huisarts en geef het aan als u allergiepatiënt bent.

Tekst: Arnold van Vliet, Wageningen University; Letty de Weger, Leids Universitair Medisch Centrum; Jaco van Wezel, Weeronline
Foto's: Arnold van Vliet
Film: Universiteit van Nederland