Witte paardenkastanje breit eindelijk einde aan groeiseizoen
De Natuurkalender, Wageningen UniversityDoor de droogte verloren veel bomen een deel van hun bladeren of zelfs al het blad. Een witte paardenkastanje op een rotonde van de Laan der Verenigde Naties in Ede verloor al het blad, mede door de slechte groeiplaats. Na de regen in augustus en september liepen diverse bomen weer uit waaronder de paardenkastanje. Heel opmerkelijk was dat hij begin oktober vol in bloei stond. Dat was het moment dat ik de boom met de GrowApp ging volgen. In een klimatologisch normaal jaar zouden witte paardenkastanjes rond half oktober al hun blad verloren hebben als gevolg van de herfst.
Pas rond kerst bladverkleuring
Op het moment dat de paardenkastanje vol in bloei stond begonnen de lindes rondom de paardenkastanje met hun bladverkleuring. Dat was overigens ook laat. De vraag was hoe lang het zou duren voordat de nieuwe bladeren van de paardenkastanje zouden gaan verkleuren. In de tweede helft van oktober waren een paar nachten met vorst aan de grond en ook in november kwam het een paar keer tot lichte vorst. Waar de eerste vorst in het najaar normaal tot de start van het bladverkleuringsproces leidt bleef de paardenkastanje volledig groen. De lindes daarentegen hadden op 11 november volledig gele bladeren en acht dagen later waren ze volledig kaal. De paardenkastanje bleef echter groen. De paar dagen nachtvorst rond half december in combinatie met de verder afnemende daglengte hebben er waarschijnlijk voor gezorgd dat het proces van bladverkleuring en bladval alsnog op gang kwam. De eerste bladverkleuring werd pas rond de kerstdagen zichtbaar. Op Oudejaarsdag was de bovenste helft van de boom vrijwel kaal maar in de onderste helft van de boom hing nog vrij veel groen blad.
Hieronder de hele GrowApp fotoreeks van 11 oktober tot en met 31 december 2018. Klik hier voor de timelapsevideo op de GrowApp website. Daar staan ook de GrowApp foto’s die na 31 december gemaakt zijn. Het is afwachten of deze witte paardenkastanje komend voorjaar gewoon weer in blad komt.
Tekst en foto’s: Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University