Jonge vleermuizen gaan nu op vliegles
ZoogdierverenigingDe meest algemene vleermuissoort in Nederland is met afstand de gewone dwergvleermuis. Deze komt eigenlijk overal voor en huist voornamelijk in rotsige spleten en kieren. Aangezien wij voornamelijk met steen en spouwmuur bouwen, is het niet zo verwonderlijk dat we deze soort zo veelvuldig tegenkomen. Ook voor toegang tot een spouwmuur is deze kleine vleermuis niet heel kieskeurig: dit kleine zoogdiertje van 3,5 tot 8 gram past met gemak door een open stootvoeg. Eenmaal binnen, kruipen ze lekker weg naar een plekje met de ideale temperatuur voor dat moment. Hoe geschikter het gebouw, hoe groter de kans dat er vleermuizen huizen. De groepsgroottes van kraamkolonies lopen uiteen van enkele tientallen tot meer dan tweehonderd dieren, waarvan een deel de jonge vleermuizen die eind juni zijn geboren.
Na een paar weken krijgen de jonge vleermuizen hun eerste vliegles. Hierbij trainen ze eerst hun spieren door flink met hun vleugels te oefenen. De vliegles gaat helaas niet altijd goed: soms vliegen (jonge) vleermuizen niet de juiste opening in en komen via een raam naar binnen. Of ze missen het vlieggat compleet en blijven aan de gevel hangen. Ook gebeurt het dat ze verdwalen of zelfs gewond raken. Ontdekt u één van deze gevallen, neem dan altijd meteen contact op met een lokale vleermuisexpert.
Terugkerende moeders bij een kraamkolonie van gewone dwergvleermuizen in Heemstede. Het geluid is de ultrasone sonar van al deze vleermuizen, hoorbaar gemaakt met een batdetector. (Bron: NatuurInHaarlem, Youtube)
Jonge grote hoefijzerneuzen zijn druk bezig met oefenen. Af en toe vliegt er een (iets grotere) moeder de groep in of uit. (Bron: Devon Greater Horseshoe Bat Channel, Youtube)
Auteur: Glenn Lelieveld, Zoogdiervereniging
Foto: Paul van Hoof
Video's: NatuurInHaarlem; Devon Greater Horseshoe Bat Channel