Lustrum argusvlinders tellen
De VlinderstichtingDat een gewone vlinder van het boerenland zo snel zeldzaam kon worden in grote delen van het land, hadden experts vijftien jaar geleden niet gedacht. Toch constateert De Vlinderstichting, op basis van tellingen door honderden vrijwilligers, dat de argusvlinder één van de zorgenkindjes onder de Nederlandse dagvlinders is geworden. Reden om in het voorjaar van 2014 voor het eerst een landelijk telweekend te organiseren. Ruim 200 mensen deden hieraan mee en zij onderzochten met elkaar ruim 600 vierkante kilometer van ons land op aanwezigheid van argusvlinders. Maar liefst 1500 werden er geteld. In de daarop volgende jaren werd het telweekend telkens herhaald, met wisselend resultaat. Vorig jaar constateerden we dat in flink wat kilometerhokken waar in voorgaande tellingen nog argusvlinders huisden, er in 2017 geen enkele meer werd gezien. Dat was bijvoorbeeld het geval bij Rouveen, Culemborg en in het Land van Heusden en Altena. Is het verspreidingsareaal van deze vlinder in ons land nog verder aan het krimpen?
Ook in 2018 tellen
We houden graag de vinger aan de pols voor de argusvlinder. Daarom is het noodzakelijk dat we doorgaan met het tellen van argusvlinders. Een telweekend waarin op veel plaatsen tegelijkertijd geteld wordt, is daarvoor een goede methode. Over een paar dagen is het weer zover: vanaf vrijdag 25 mei tot en met zondag 27 mei kan iedereen weer op pad om te speuren naar deze prachtige oranje graslandvlinder. Ieders hulp is welkom en we hopen op veel deelnemers én vlinders!
Hoe werkt het?
- Bezoek een kilometerhok, bijvoorbeeld bij u in de buurt
- Tel maximaal een uur lang in dit kilometerhok
- Bezoek alleen openbaar toegankelijk terrein
- Tel alle mannetjes en vrouwtjes argusvlinder die u ziet
- Geef uw waarnemingen door aan De Vlinderstichting of op Waarneming.nl
De eerste argusvlinders van 2018 werden op Waarneming.nl overigens gemeld op 27 april, zowel op de Sint-Pietersberg bij Maastricht als in de Broekpolder bij Vlaardingen. Op dit moment worden ze uit de provincies Utrecht, Noord-Holland, Zeeland en Zuid-Holland regelmatig gemeld en ook in andere provincies worden waarnemingen gedaan. Hoog tijd om het verspreidingsbeeld voor dit jaar completer te maken. Dat helpt ons om de argusvlinder ook in 2018 gericht te kunnen beschermen.
Meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen zijn te vinden op de website van De Vlinderstichting.
Tekst: Anthonie Stip, De Vlinderstichting
Foto’s: Kars Veling