Lang leve de kauw!
Vogelbescherming NederlandDe kasten van de kerkuil en de steenuil zijn al jaren een lust voor het oog van de kauwtjes. Ze ondernamen diverse dappere pogingen om de kast te veroveren, zonder succes. Maar dit jaar is het raak. De kauwtjes sleepten zo veel takken de kast in, dat er voor de kerkuilen geen ruimte meer was. Kraakpoging geslaagd. En daarmee hebben we een primeur bij Beleef de Lente: nog niet eerder zagen we broedende kauwtjes voor de camera’s.
Slecht imago
Kauwen hebben, net als de andere kraaiachtigen, een slecht imago. Ze pikken het voer in van andere vogels en eten zelfs jonge vogeltjes op. Het 'probleem' van de kauw is dat hij zijn acties overdag uitvoert, zonder enige vorm van gene. Kauwen weten namelijk dondersgoed dat ze voor hun voedsel dichtbij mensen moeten zijn en houden zich, in tegenstelling tot andere vogels, daardoor niet in als mensen toekijken. Zo kom je wel aan een slecht imago.
De kauw kent jou!
De camera’s van Beleef de Lente laten je nu al zien wat een slimme, sociale en speelse vogels het zijn. De lichte ogen met blauwwitte iris vallen direct op. Kauwen communiceren daarmee. Ze bouwen hun nesten in donkere holtes en die lichte ogen zijn van daaruit goed te zien. Door oogcontact te maken met hun soortgenoten houden ze concurrenten op afstand. Ook blijkt uit onderzoek dat kauwtjes de mensen om zich heen herkennen. Dus zit die kauw in de tuin je aan te staren? Dan weet hij wie je bent.
Het feest is begonnen
De kauwtjes bij Beleef de Lente hebben inmiddels vier eieren. Na 18 dagen broeden komen de jonkies uit, na 30 dagen vliegen ze uit. Laat je de komende weken verrassen door deze zwarte vogels met grijze koppies. En wees gewaarschuwd, voor je het weet behoort de kauw tot je favorieten.
Liefde is...(Bron: Beleef de Lente)
Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto's: Jasper de Ruiter; Marc van den Bril
Film: Beleef de Lente