Veel sneeuwklokjes en krokusjes staan al heel lang in bloei en raken zo langzamerhand uitgebloeid. Door het zeer warme begin van de winter stonden de vroege bolgewassen al heel vroeg in bloei. Ook de eerste waarnemingen van speenkruid en gele kornoelje werden zeer vroeg gemeld op www.natuurkalender.nl. In ons natuurbericht van 21 januari constateerde we dat de zeer vroege bloeiers gemiddeld 28 dagen eerder dan normaal in bloei kwamen. Voor de normaal hanteren we het gemiddelde uit de jaren 40 tot en met 60 van de vorige eeuw. Vooral de hazelaar was met 51 dagen vroeger dan normaal spectaculair vroeg.
Sterke vertraging
Door de kou in februari werd de ontwikkeling in de natuur sterk vertraagd en kwam hij vrijwel tot stilstand aan het einde van februari. Met een gemiddelde maandtemperatuur van 0,7°C lag de temperatuur 2,6°C lager dan wat we tegenwoordig normaal vinden. In vergelijking met een februarimaand 50 jaar geleden was het verschil maar 1,2°C. Maart begon ook nog koud, maar in zeer korte tijd sloeg de temperatuur om naar lenteachtige waarden. De komende dagen gaat de winter weer even in de herhaling waardoor we aankoersen op een maarttemperatuur die lager is dan normaal. De maand voorsprong is door de kou vrijwel verdwenen. Ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen 16 jaar (de Natuurkalender-periode) is de achterstand opgelopen tot gemiddeld bijna twee weken.
Zodra de temperatuur weer gaat oplopen, verwachten we waarnemingen van eerste bloei van klein hoefblad, hondsdraf, forsythia, speenkruid, maarts viooltje en bosanemoon. Bij struiken staat de bladontplooiing van meidoorn en de hazelaar op het programma. De narcissen die nog niet in bloei gekomen waren, zullen dan alsnog gaan bloeien en zullen vergezeld gaan worden door hyacinten en tulpen. Het is natuurlijk wel spannend hoe ver de temperatuur de komende nachten onder het vriespunt gaat zakken en hoe dat de in bloei en blad komende planten gaat beïnvloeden. De vorst in februari heeft bij diverse planten al vorstschade veroorzaakt.
Doet u ook mee met het Natuurkalender-onderzoek?
Iedereen kan met De Natuurkalender meedoen. Geef de datum door waarop u de eerstelingen in uw tuin, straat en omgeving ziet. Een overzicht van alle soorten dieren en planten van het Natuurkalender-programma in maart vindt u via deze link. U kunt uw waarneming anoniem doorgeven of met uw Nature Today-account. Als u eerst inlogt kunt u uw eigen waarnemingen terug zien en vergelijken met uw eigen waarnemingen in andere jaren. Heeft u nog geen Nature Today-account? U kunt zich hier registreren. U kunt dan ook gelijk gratis de dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met alle natuurberichten van Nature Today ontvangen.
Tekst: Arnold van Vliet en Wichertje Bron, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto’s: Arnold van Vliet