Voor bijzondere strandvondsten moet je nu op de kleintjes letten
Stichting ANEMOONMet het zonnige winterweer van de afgelopen week was het zeker geen straf om, warm aangekleed, strandwandelingen te maken. De meeste strandwandelaars kijken afwisselend naar de weidse horizon en naar het zand voor hun voeten, zoekend naar mooie of bijzondere schelpen. De vondsten van het vorige weekend laten zien dat het met aflandige wind op het strand van Westerschouwen en Neeltje Jans goed strandjutten naar bijzondere schelpen is. Om die reden ging een aantal vrijwilligers van Stichting ANEMOON op zoek naar de grote aantallen Wenteltrapjes die er recent zouden zijn aangespoeld. Die vonden ze, maar nog veel meer.
Na ongeveer een uur zoeken op niet meer dan honderd meter langs de hoogwaterlijn, waren al meer dan 170 Wenteltrappen gescoord, met op één plaats zelfs een dichtheid van tenminste 70 exemplaren per vierkante meter. De gemiddelde hoogte van de verzamelde schelpjes is 15 millimeter. De soort kan maximaal 40 millimeter hoog worden. Op sommige stranden moet je weken zoeken om deze aantallen te kunnen verzamelen.
Tussen het schelpgruis van Westerschouwen werden nog twee andere fraaie soorten aangetroffen. Het betreft een 11 millimeter hoog schelpje van het qua vorm leuke Trapgeveltje (Propebela turricula) en drie exemplaren van de veel minder vaak op het strand aanspoelende Witte Wenteltrap (Epitonium clathratulum).
In vergelijking met de gewone Wenteltrap is de Witte wenteltrap veel kleiner (maximaal 12 millimeter) en dunschaliger, met veel meer maar ook fijnere ribben.
Niet heel bijzonder maar wel opvallend, waren de enorme aantallen van het Wadslakje, een soort die niet groter wordt dan 6 millimeter. Tijdens het uurtje verzamelen op het strand van Westerschouwen in het traject van niet meer dan honderd meter langs de hoogwaterlijn, lagen er vele honderdduizenden.
Ga je binnenkort met aflandige wind naar het strand van Westerschouwen of naar een strand elders langs onze kust, let dan goed op de kleintjes. De kans is groot dat je bijzondere schelpensoorten kunt aantreffen. Sommige exemplaren zijn letterlijk niet groter dan een paar zandkorrels. Ze liggen echter niet overal voor het oprapen.
De hier afgebeelde fraaie schelpjes werden uitsluitend aangetroffen in ophopingen van fijn schelpgruis in een strook van niet meer dan één meter breed. Opvallend is dat deze strook langs de hoogwaterlijn lag, meestal zie je zulke opeenhopingen vooral bij de laagwaterlijn.
Tekst en foto’s: Peter H van Bragt, Stichting ANEMOON (leadfoto: schelpengruis van de hoogwaterlijn van Westerschouwen. Er zitten exemplaren tussen die niet veel groter zijn dan een paar zandkorreltjes)