Kraanvogel met jong van negen weken

Succesvol jaar voor broedende kraanvogels

Natuurmonumenten
20-JUL-2016 - De kraanvogels doen het goed in Nederland en dan met name in Drenthe en Friesland. Van de twintig getelde broedparen, zijn er inmiddels vijf kuikens uitgevlogen in onder andere het Dwingelderveld, Drents Friese Wold en het Fochteloërveen. Een prachtig resultaat voor deze bijzondere vogel.

KraanvogelvrouwtjeBoswachter Martin Snip: 'waarschijnlijk profiteerden de kraanvogels dit jaar van het natte voorjaar. Doordat de broedplek vaak rondom erg nat was, bleken er minder nesten leeggehaald te worden door roofdieren. De overvloedige regen zorgde voor ondergelopen wandelpaden. Voor wandelaars waren de afgesloten paden minder leuk, de kraanvogels genoten daardoor van de extra rust'.

Fochteloërveen

Na honderden jaren afwezigheid keerde de kraanvogel in 2001 terug naar Nederland. Het eerste kuiken zag het levenslicht in het Fochteloërveen. De jaren daarna bleek het uitgestrekte en natte hoogveengebied op de grens van Drenthe en Friesland grote aantrekkingskracht uit te oefenen op de kraanvogel. Vanuit deze kraamkamer verspreidde het majesteuze dier zich langzaam verder over Nederland. Inmiddels zijn er in 2016 broedende paartjes te vinden in het Dwingelderveld, Holtingerveld, het Drents Friese Wold, Bargerveen en Midden-Drenthe.  Van de acht broedparen in het Fochteloërveen vloog er nu eentje uit.

Kraanvogel met jong

Toekomst

Tegenwoordig is de kraanvogel niet meer weg te denken uit de Friese en Drentse natuurgebieden. De kraanvogels breiden zich steeds verder uit naar andere provincies. Zo kwamen er meldingen van broedparen uit onder andere Gelderland en Limburg. Een teken dat de kraanvogel een blijvertje is in Nederland.

Tekst: Natuurmonumenten
Foto's: Herman Feenstra, Natuurmonumenten; J. te Giffel, Natuurmonumenten