Koniks smikkelen van distels door speciale bovenlip
FREE NatureOm te weten hoe dit kan is een ‘dissectie’ nodig. Sharon May Davis doet al 30 jaar onderzoek naar de anatomie van paarden. Door middel van een dissectie wordt het gehele paard bekeken, van organen tot bewegingsstelsel. In samenwerking met Equine Studies zijn ook verschillende konikpaarden onderzocht. Bij de lip ontdekte Sharon iets opvallends. Het LAR Cartilage bevatte een veel langer kraakbeen dan andere paarden. Dat kraakbeen en de bijbehorende bespiering zorgt ervoor dat de lip veel gemakkelijker te bewegen is. Konikpaarden kunnen op die manier voedsel eten dat voor de meeste andere paarden niet (meer) te bereiken is.
De Koniks zelf demonstreren met enige regelmaat het belang van die beweeglijke lip. Zij smikkelen niet alleen graag van allerlei lekkers in hun leefgebied, maar zijn hier voor hun welbevinden ook van afhankelijk. Zo bevatten de knoppen van distels stoffen die de lever ondersteunen, één van de vele voorbeelden van planten die de paarden kunnen inzetten voor hun gezondheid. Specifiek kunnen knabbelen is dan wel een pré.
Bron: Tanja de Bode, FREE Nature
Waarschijnlijk hadden alle oerpaarden ooit zo’n beweeglijke lip. Daarmee is het overleven nu eenmaal een stukje gemakkelijker. Bij het domesticeren van paarden is het echter de mens die bepaalt wat ze eten. Erg gevarieerd is dat meestal niet. Gedomesticeerde paarden hebben geen beweeglijke lip meer nodig, vandaar dat het LAR Cartilage waarschijnlijk kleiner is geworden. Doordat de koniks maar een korte periode van domesticatie hebben doorlopen en nu alweer generaties in de natuur leven blijkt deze eigenschap toch behouden in deze soort.
Tekst: Tanja de Bode, FREE Nature
Foto: Tanja de Bode, FREE Nature
Filmpje: Tanja de Bode, FREE Nature