Eidercrèches op het wad

Ecomare
28-MEI-2015 - Het is een indrukwekkend gezicht. Op het wad kun je nu grote groepen eendenkuikens zien zwemmen, samen met een aantal volwassen vrouwtjes. Soms zijn het er meer dan honderd! Dit is de tijd dat de eidermoeders met hun kuikens van de nestplaatsen op land naar het water trekken. Dat is niet zonder gevaar. Meeuwen azen op de jonge eenden. Verschillende groepjes eidereenden voegen daarom samen. Ze kunnen de kuikens gezamenlijk beter beschermen tegen de hongerige meeuwensnavels.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Het is een indrukwekkend gezicht. Op het wad kun je nu grote groepen eendenkuikens zien zwemmen, samen met een aantal volwassen vrouwtjes. Soms zijn het er meer dan honderd! Dit is de tijd dat de eidermoeders met hun kuikens van de nestplaatsen op land naar het water trekken. Dat is niet zonder gevaar. Meeuwen azen op de jonge eenden. Verschillende groepjes eidereenden voegen daarom samen. Ze kunnen de kuikens gezamenlijk beter beschermen tegen de hongerige meeuwensnavels.

Adoptie-ei
Het samenwerken zit er goed in bij eidervrouwtjes. Het begint al bij het broeden. Eiders nestelen het liefst op de plek waar ze zelf ook uit het ei zijn gekomen. Net als bij veel andere eendensoorten leggen jonge eidervrouwtjes soms een ei in het nest van een ander vrouwtje. Die broedt het toekomstige kroost dan uit, als het van een familielid is tenminste. Er zijn zelfs oude vrouwtjes bij die alleen maar eieren van andere eiders in hun nest hebben.

Eiderkuikens te water (foto: Emma)

Eidercrèche
Wanneer de jongen zijn uitgekomen moet er gegeten worden. De vrouwtjes zijn na ruim drie weken broeden flink afgevallen en hebben honger. Daarvoor trekken de eiders van de broedkolonie naar het water. Daar sluiten ze zich vaak aan bij andere moeders met hun kuikens. De overleving van de jonge kuikens hangt namelijk erg af van de waakzaamheid van de moeders. Afgedwaalde kuikens worden meteen opgepikt door hongerige meeuwen. Met meerdere vrouwtjes kun je deze rovers beter in de gaten houden. Maar de crèches moeten ook weer niet te groot zijn. Uit onderzoek blijkt dat eiderkuikens uit relatief kleine crèches meer kans hebben om groot te worden dan hun soortgenoten die in de grotere crèches leven.

Eidercreche in het Diepe Gat in de Slufter (foto: Rita Hin)

Op Texel
In 1946 broedde voor het eerst een paartje eiders op Texel. Sinds ongeveer 1965 nestelen jaarlijks ongeveer honderd eiderpaartjes op het eiland. Ze zitten in het duingebied en in de natuurgebieden langs de wadkant. Een aantal eiders broedt in agrarisch gebied. Inmiddels zijn al veel eieren uitgekomen. Wanneer je nu langs de waddendijk fietst heb je kans om eidercrèches te zien. Ook in de Slufter kun je groepen eiderkuikens zien zwemmen. De boswachter telde daar op Eerste Pinksterdag een grote crèche van 87 kuikens met 10 moeders.

Rust
Het beschermen van de kuikens vergt opperste concentratie van de vrouwtjes. Wanneer er paniek uitbreekt in een eidercrèche hebben de meeuwen vrij spel. Het is daarom belangrijk om de crèches alle rust te gunnen. Geniet van een afstandje en houd honden aan de lijn.

Meer weten?
In de digitale encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over eiders. In het blog van de Texelse boswachters van Staatsbosbeheer is meer te vinden over de eiderkuikens in de Slufter.

Tekst: Ecomare
Foto's: Emma-via Flickr; Rita Hin, Ecomare