Neushoornkever in Buurserzand
Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]
In het Buurserzand in Overijssel is een neushoornkever ontdekt. Een insect dat niet zo vaak in Nederland voorkomt. Aan de neushoorn op zijn kop is af te leiden aan het om een mannetje gaat.
Beschermd insect
De neushoornkever is een bijzondere verschijning in Nederland. Het is één van de grootste kevers die in Europa voor komt. Bijna alle andere soorten leven in tropische gebieden. Het insect heeft een lengte van vier centimeter en komt vooral voor in composthopen en andere hopen plantaardig materiaal.
Duwen met de neushoorn
De neushoornkever is te herkennen aan het dieprode, glanzende lichaam. Alleen de mannetjes hebben de neushoornachtige punt op de kop. Deze wordt ingezet tijdens een gevecht om een vrouwtje, niet om te steken, maar om het andere, concurrerende mannetje omver te duwen.
Kleine krachtpatser
Hij is in staat om 850 keer zijn eigen lichaamsgewicht te tillen en is daarmee de krachtpatser onder de insecten. De neushoornkever zelf leeft maar enkele weken. Zodra de neushoornkever volwassen is, eet hij eigenlijk niets meer. Alle energie en tijd wordt gestoken in de zoektocht naar een partner.
Tekst: Natuurmonumenten
Foto: Mark Zekhuis, Saxifraga