Tweede dikkopschildpad aangespoeld in Camperduin
Stichting RAVONBericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]
Recent is een dikkopschilpad aangespoeld bij de Hondsbossche Zeewering bij Camperduin. Van de dikkopschildpad zijn dit jaar al twee dieren aangespoeld op onze stranden. Tot nu toe is het het tiende exemplaar ooit dat in Nederland is gestrand. Sporadisch worden in Nederland zeeschildpadden waargenomen. De meeste waarnemingen betreffen verzwakte en stervende dieren of dode exemplaren. Het eind juli aangespoelde dode jonge dier is in ieder geval niet hetzelfde exemplaar dat in januari aanspoelde en door Diergaarde Blijdorp is opgevangen, want dit dier is net naar Portugal overgebracht en zal binnenkort weer in de oceaan worden vrijgelaten.
Op 27 juli vond Ber van Perlo tijdens het kijken naar vogels een dode zeeschildpad op het strand bij de Hondsbossche Zeewering te Camperduin ter hoogte van De Putten. Het betrof een nog niet volgroeide dikkopschildpad (Caretta careatta) met een geschatte schildlengte van 55 tot 60 centimeter. Volwassen exemplaren hebben een schildlengte van 83 tot 124 centimeter.
Het is de tweede vondst van dit jaar. Op 11 januari werd een kleiner exemplaar levend gevonden. Dit exemplaar is opgevangen door Diergaarde Blijdorp en maakt het goed. Op 11 augustus is het diertje overgebracht naar Zoomarine in Albufeira, Algarve, Portugal, waar het binnenkort door de Portugese marine wordt teruggeplaatst in de oceaan.
Dat er een dikkopschildpad aanspoelt in Nederland is heel bijzonder! De eerste documentatie van een dikkopschilpad in Nederland was in 1707. Dit is het 10de exemplaar:
- 1707 Wijkmeer, Beverwijk (IJmuiden)
- 1894 Ouddorp, Goeree-Overflakkee
- 1927 Scheveningen
- 1954 Noordwijk
- 1959 Noordwijk
- 1998 Vlissingen
- 2007 Vlieland
- 2008 Grootte Keeten
- 2015 Katwijk
- 2015 Hondsbossche Zeewering, Petten
Waarom er dit jaar al twee dikkopschilpadden aangespoeld zijn, is onbekend.
Meer lezen?
- Dikkopschildpad: een bijzondere dwaalgast in Nederland (pdf; 4,5 MB)
- Protocol Wat te doen bij het vinden van een zeeschildpad (pdf; 83 KB)
Tekst: Edo Goverse, RAVON & Mark de Boer, Diergaarde Blijdorp
Foto: Ber van Perlo