Kerkuilen brengen de lente

Vogelbescherming Nederland
17-FEB-2015 - Half februari en van lente lijkt nog geen sprake. Of toch wel? Vogelbescherming Nederland heeft de camera’s van Beleef de Lente al aangezet, want ook in februari is er bij verschillende vogels genoeg te beleven. Zo wordt er bij de kerkuilen al volop gepaard op www.beleefdelente.nl.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland [land] op [publicatiedatum]

Half februari en van lente lijkt nog geen sprake. Of toch wel? Vogelbescherming Nederland heeft de camera’s van Beleef de Lente al aangezet, want ook in februari is er bij verschillende vogels genoeg te beleven. Zo wordt er bij de kerkuilen al volop gepaard op www.beleefdelente.nl.

Wie naar de site www.beleefdelente.nl gaat en bij de kerkuilen een kijkje neemt, ziet daar (meestal) twee uiltjes liefelijk bij elkaar zitten. We zien ze kroelen, we hebben ze zelfs zien paren. Het plaatje wekt de indruk dat het oude bekenden van elkaar zijn. Of dat echt zo is, is onbekend. De kerkuilen zijn ongeringd, waardoor we niet weten of ze al eerder een paartje vormden of hoe oud ze bijvoorbeeld zijn. Een gemiddelde kerkuil wordt 3 à 4 jaar oud. De kans is dus groot dat er wisselingen van de wacht hebben plaats gevonden. Oók in een nestkast waar vogels al jarenlang trouw broeden.

Kerkuil (foto: Martin Mollet)

In ieder geval zien we voor de camera’s nu een paartje dat hard aan een innige band werkt. Het knuffelen en paren versterkt die band. Dat betekent echter nog niet dat we kunnen gaan aftellen tot het leggen van de eieren. In de praktijk komen er pas eieren als het mannetje bewezen heeft genoeg prooi aan te kunnen dragen en daar gaan wel zo’n 4 tot 6 weken overheen.

De kerkuilen zorgen ervoor dat we, ondanks het weer, toch volop in de lentesfeer zitten. Eén van de andere vroege broeders die bij Beleef de Lente is te volgen is de bosuil. In een nestkast in Nationaal Park de Meinweg in Limburg wordt al jarenlang door bosuilen gebroed. Ze laten zich nog niet vaak voor de camera zien, maar de kijkers horen de bosuil regelmatig roepen. Let op het geluid uit een griezelfilm en je weet: het is de bosuil. Nu maar duimen dat ze ook dit jaar weer in deze nestkast tot broeden komen.

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: Martin Mollet, Saxifraga