Goed vlindervoorjaar op Schiermonnikoog
Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]
Vrijwilligers van Natuurmonumenten troffen op Schiermonnikoog dit voorjaar grote aantallen aan van de zeldzame aardbeivlinder. Stel je hierbij geen grote rode vlinder voor met een groene kop, maar een 1 centimeter klein bruin vlindertje met witte stipjes. Hun rupsen leven op planten uit de aardbei-familie, vandaar de naam.
In heel Nederland komt hij maar op een paar plekken voor, waaronder Schiermonnikoog. Daar was van twee plekken bekend dat ze daar nog vliegen. In beide gevallen ging het om vochtige graslanden.
Droge duinen
Nu blijken aardbeivlinders ook verspreid in het droge duin te vliegen. Daar zijn ze een echte kwaliteitsindicator voor goed beheerd open duingebied. In totaal troffen de vlinderaars wel 90 exemplaren aan, verspreid over bijna het hele eiland. 'Zo’n vlindertje vinden in de uitgestrekte duinen is moeilijker dan de spreekwoordelijke speld in een hooiberg', zegt boswachter Erik Jansen, 'en dan ook nog in deze aantallen is echt het resultaat van monnikenwerk. Maar dat past wel bij ons eiland'.
Bruin blauwtje
Vrijwilliger Joost Uittenbogaard uit Wageningen is opgetogen over de waargenomen aardbeivlinders. Nog net iets enthousiaster werd hij echter van de ontdekking van het bruin blauwtje. 'Van die soort waren al vele jaren geen waarnemingen van het eiland bekend. Vorig jaar hebben we er verschillende keren naar lopen zoeken, maar geen bruin blauwtje gezien.
Noorderduinen
Ze blijken er nu toch nog te zijn: 'we hebben er 7 gevonden in de Noorderduinen. Voor mij is dit een favoriete soort. Al was het maar omdat ik nu een weddenschap met Natuurmonumenten gewonnen heb. Ik beweer al tijden dat het bruin blauwtje nog vliegt op Schiermonnikoog. Ze wilden het niet geloven, maar nu heb ik mijn fles wijn binnen!'
Bron: Natuurmonumenten
Foto's: Joost Uittenbogaard; Willem van Kruijsbergen, Saxifraga