Steenmarterkalender december: winterperiode

Zoogdiervereniging
11-DEC-2013 - Steenmarters bereiden zich niet of nauwelijks voor op de winter. Ze gaan niet in winterslaap en ze slaan ook geen extra vet op door veel te eten in het najaar, zoals veel andere dieren wel doen. Natuurlijk is elk beetje vet wat er in het najaar aan komt meegenomen, maar de steenmarter gaat eigenlijk ook in de winter zijn gewone gangetje.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging [land] op [publicatiedatum]

Steenmarters bereiden zich niet of nauwelijks voor op de winter. Ze gaan niet in winterslaap en ze slaan ook geen extra vet op door veel te eten in het najaar, zoals veel andere dieren wel doen. Natuurlijk is elk beetje vet wat er in het najaar aan komt meegenomen, maar de steenmarter gaat eigenlijk ook in de winter zijn gewone gangetje.

Hij past wel zijn dagrustplaatsen wat aan. Dat betekent dat hij bij voorkeur overdag in een droge en tochtvrije verblijfplaats slaapt. In de zomer slaapt een steenmarter graag onder takkenhopen, in de winter kiest hij liever schuurtjes, zolders, en dergelijke.

Steenmarter (foto: Dick Klees)

Iedere avond als het donker is gaat de steenmarter gewoon op stap om voedsel te zoeken. Het is geen tijd van overvloed, maar de steenmarter heeft in de lange winternachten toch genoeg tijd om zijn kostje bij elkaar te scharrelen. Waar dat kostje uit bestaat hangt een beetje af van de 'woonplaats' van de steenmarter. Een steenmarter die in bebouwde omgeving woont zal eerder bij de lokale snackbar of school de vuilnisbakken afzoeken naar iets eetbaars of ergens vetbollen voor mezen verorberen. Een steenmarter die in landelijk gebied woont moet het meer hebben van restanten valfruit uit de boomgaard en van muizen, regenwormen en kadavers.

Kadavers worden overigens vooral 'bij gebrek aan beter' gegeten. Steenmarters zijn zoetekauwen die het liefst zoetigheden en rijp fruit eten. Vlees wordt vooral gegeten als maagvulling, en dan bij voorkeur vers vlees. Kadavers waar het rottingsproces al is ingetreden worden vrijwel niet gegeten door steenmarters (in tegenstelling tot andere marterachtigen). In de winter zijn kadavers iets langer eetbaar, maar liever vangt een steenmarter een verse muis. Ook regenwormen zijn niet favoriet en worden met name gegeten in tijden van voedselschaarste. Als er eten over is worden ‘houdbare voedingsartikelen’, zoals eieren en deegwaren, wel in de buurt van een rustplaats bewaard voor later, maar van een echte voedselvoorraad is geen sprake. Vaak worden de bewaarde voedselresten vergeten en wordt er door de marter gewoon voldoende nieuw voedsel opgescharreld om de dag weer door te komen.

Tekst: Bernadette van Noort, Zoogdiervereniging
Foto: Dick Klees, Studio Wolverine

De Zoogdiervereniging heeft 2013 uitgeroepen tot het Jaar van de steenmarter. Kijk voor meer informatie op www.jaarvandesteenmarter.nl.