Zeer zeldzame gele granietuil in het Gooi
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]
In Hilversum is de zeer zeldzame gele granietuil gezien en gefotografeerd. Dit is een bijzonderheid, want de laatste melding was al weer zes jaar geleden. Toen werd deze pure Gooibewoner in Laren aangetroffen.
Vorige week werd op de Facebookpagina van De Vlinderstichting een foto gezet met de vraag welke uil het hier betrof. Dat soort vragen komen er wel vaker, maar in dit geval waren we buitengewoon verrast. Het bleek te gaan om de gele granietuil (Polymixis flavicincta), een uiterst zeldzame vlinder in Nederland. De laatste melding was uit 2006. De schoonzus van de fotografe, Miranda van Rijn, had het diertje zien vliegen in de huiskamer in Hilversum. Dat klopt uitstekend want alleen in het Gooi zit die gele granietuil. Het is totaal onduidelijk waarom hij niet op andere plekken wordt gevonden, maar ook in de ons omringende landen is het geen gewone soort. In het Gooi zelf is het trouwens ook een erg zeldzaam beest dat maar heel weinig wordt gezien. Het is een stevig gebouwde uil met een brede voorvleugel en een vrij grove tekening. De grondkleur van de vleugel is bleek groenachtig grijs, maar langs de rand van de donkere tekening bevinden zich vaak kleine oranje vlekjes. Het is daarmee een fraai gekleurde uil.
Het leefgebied van de gele granietuil bestaat uit vochtige weiden, rivieroevers en grazige ruigten. De rups leeft daar van diverse kruidachtige planten en grassen, waaronder kruiskruid, munt, paardenbloem en wilgenroosje. Ook worden ze soms in fruitbomen aangetroffen. De rups is er van april tot juli. Hij is ´s nachts actief en verbergt zich overdag dicht bij de grond. De verpopping vindt plaats in een stevige cocon in de grond. De soort overwintert als ei. De vlinders verschijnen vanaf eind augustus en zijn tot in november te vinden. De soort heeft één generatie. De vlinders komen zowel op licht als op smeer en ook bezoeken ze bloemen. Overdag rusten ze op muren of paaltjes. Zeker als je kijkt op welke plantensoorten de rupsen zijn gespecialiseerd verbaast het nog veel meer dat de soort zo weinig voorkomt. De genoemde planten zijn namelijk heel algemeen en komen overal in Nederland voor. De moeite waard om goed op te letten komende weken, zeker in het Gooi.
Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Miranda van Rijn; Nico de With