België overspoeld door Kraanvogels
Bericht uitgegeven door Natuurpunt Studie [land] op [publicatiedatum]
Eind februari, begin maart is dé tijd voor de voorjaarstrek van Kraanvogels. Tienduizenden Kraanvogels die overwinterd hebben in Spanje en Frankrijk trekken dan naar het noordoosten, richting de broedgebieden in Noord-Europa. Doorgaans pikt enkel het oosten van België een staartje van indrukwekkende trek mee. Maar de afgelopen dagen zwaaiden grote groepen Kraanvogels af naar het westen.
Kraanvogels (Grus grus) houden er elk jaar een aantal vaste verblijfplaatsen op na. Traditionele topgebieden voor pleisterende ‘Kranen’ zijn Rügen (Duitsland), Lac du Der (Frankrijk) en Extremadura (Spanje). Wanneer de temperatuur stijgt en de wind goed zit, verlaten Kraanvogels en masse hun traditionele winterverblijfplaatsen en trekken ze, doorgaans via vaste trekroutes naar het noorden. De hoofdmoot schampt dan het oosten van België. Daar wordt de soort jaarlijks opgemerkt. Maar de voorbije dagen was gans België aan de bak, al lag het zwaartepunt ook nu weer in Luik, Namen en Luxemburg.
De Spaanse uittocht startte rond 27 februari 2013, toen in Gallocante ruim 70.000 overtrekkende exemplaren werden geteld. Op 28 februari was het zuiden van Frankrijk aan de beurt met o.a. 58.739 ex. in Arjunzanx. Een deel hield een stop-over in de Franse Champagnestreek, waar op 3 maart 15.050 werden geteld op de traditionele slaapplaatsen aan het Lac Du Der. De voorwacht had toen ook al België bereikt. Opvallend: ook in 2012 bereikte een eerste voorjaarsgolf Kraanvogels België op 3 maart. In 2011 piekte de voorjaarstrek in ons land op 7 maart. De eerste week van maart is het dus meestal bingo. Op 4 maart 2013 was het stevig raak met alleen al tussen 11:50 en 14:30 ca. 13.770 Kraanvogels die in noordoostelijke richting over Sankt-Vith (Luik) vlogen. Het record gaat echter naar Bütgenbach met een slordige 26.487 overtrekkers. De eerste groep werd er gespot rond 10:00 en er werd geteld tot 18:45. In totaal werden die dag in België ruim 450.000 ex. gemeld (al zullen hier vast wel een aantal dubbeltellingen tussen zitten). Ongezien! Enkel het westelijk deel van Vlaanderen werd vooralsnog eerder schaars bedeeld. Ook voor de komende dagen wordt nog Kraanvogeltrek voorspeld, al zal de hoofdmacht intussen waarschijnlijk wel al zijn gepasseerd. In de ochtend van 5 maart werden er alvast enkele groepen gemeld.
Kraanvogels zijn groot en een stuk forser dan Ooievaars (Ciconia ciconia). Ze trekken in lange slierten, V’s of in rommelige groepen. Trekkende Kraanvogels laten zich doorgaans eerst opmerken door hun melancholisch getrompetter.
Tekst: Dominique Verbelen, Natuur.studie