Draakvis in ondiep water
EcomareBericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]
Meindert Visser van de UK 148 zette op 4 oktober een foto van een merkwaardige vis op Twitter. Hij had het dier gevangen op de Holmen Gronden, op 57.00N 7.50E. "Wie weet wat voor vis dit is?" vroeg hij. De lijst met reacties is leuk om te lezen: "vliegende vis", "kruising wijting/dolfijn", "stekelbaars", "haaiwijting", "ontsnapte panga", "ruttediefje". Jan Pasterkamp had het goed: "rabbitfish", of in het Nederlands: de gewone draakvis.
Geen haai, geen rog, wel kraakbeen
Draakvissen vormen een wat minder bekende familie binnen de kraakbeenvissen, waartoe ook de roggen en haaien behoren. Wereldwijd zijn er tientallen verschillende soorten. In de Noordzee komt vrijwel alleen de gewone draakvis voor. Het is een bodemvis die leeft van kleine kreeftachtigen. Die bejaagt hij op diepte: gemiddeld tussen de 300 en 500 meter. In de Noordzee leven de draakvissen dus in het diepe deel, ten oosten van de Schotse eilanden en voor de Noorse kust. Ze hebben een gifstekel, vooraan de rugvin. Een steek daarvan is vervelend, maar niet dodelijk.
Bijzondere vangst
Het is bekend dat gewone draakvissen zo nu en dan vanuit hun diepe leefwereld omhoog zwemmen naar ondieper water. Dat is wel waargenomen voor de Noorse kust. Maar de UK 148 ving er een voor de Deense kust, met nog geen 40 meter water onder de kiel. Een vangst van een draakvis op die breedtegraad en in zulk ondiep zeewater, is echt uitzonderlijk.
De mannetjes hebben een aanhangsel aan de kop, dat vermoedelijk een rol speelt bij de bevruchting van de eieren..
Bijna bedreigd
Draakvissen kunnen 150 centimeter lang worden, en wegen dan ongeveer 2,5 kilo. Op die lengte zijn ze ongeveer 30 jaar oud. Ze worden pas geslachtsrijp als ze tien tot twaalf jaar zijn. Dat maakt de soort bijzonder gevoelig voor onbedoelde bijvangsten: de kans is groot dat een draakvis wordt gevangen voordat hij of zij aan de voortplanting toe komt. Dat zal in de zuidelijke Noordzee niet zo snel gebeuren, maar bij de diepwatervisserij op de oceaan worden regelmatig draakvissen bijgevangen. Echt bedreigd is de soort niet, maar hij staat wel op de oranje lijst van de IUCN.
Wat nou in het net?
Ecomare (biologie) en Kaap Skil (archeologie) werken mee aan de rubriek 'Wat nou in het net?' in het vakblad Visserijnieuws. Steeds vaker melden vissers langs deze weg hun bijzondere vangsten en vondsten. Dit artikel over de draakvis verscheen afgelopen vrijdag ook in Visserijnieuws.
Verder lezen
In de encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over over bijzondere vangsten en vondsten op de Noordzee.
Tekst: Ecomare
Foto: Meindert Visser, UK148