Massamoord langs Egyptische kust - 2
Bericht uitgegeven door Natuurpunt Studie [land] op [publicatiedatum]
In het Natuurbericht van 30 mei rapporteerden we over de grootschalige vogelmoord langs de Egyptische kust. De reacties waren enorm en de nationale pers pikte het bericht uitgebreid op. Ondertussen kunnen we u ook de veelzeggende documentaire presenteren die alles pijnlijk scherp in beeld brengt. De praktijk blijkt zelfs veel ontstellender dan wat we ons bij het eerste bericht met foto’s konden voorstellen. Toch een sprankeltje hoop: je merkt ook dat de confrontatie op hoger niveau nu reeds plaatsvindt. En dat is waar de aanpak van het probleem van start moet gaan. Al is er nog een lange weg te gaan.
De lezers van Natuurbericht weten het nog: 700 km. netten onderscheppen jaarlijks miljoenen trekvogels. Vaak soorten waarvoor we in Europa vele duizenden euro’s steken om ze te vrijwaren van uitsterven.
De docu van de ARD, die je onderaan dit bericht kan aanklikken, toont ons ‘slechts’ een selectie van de soorten die het slachtoffer zijn van de vangst: we herkennen Zomertortel, Grauwe Klauwier, Tapuit en Kwartels, zeer veel Kwartels. De wat ruig ogende netten die in eerdere foto’s werden getoond zijn in eerste instantie ook bedoeld voor de Kwartelvangst. Maar de tv-beelden tonen daarnaast grootschalig gebruik van spiegelnetten: een dubbel net (een grootmazig en een fijnmazig) dat toelaat om in twee richtingen vogels te vangen. Daarmee onderscheppen ze ook tal van kleinere zangvogels. Meer nog: elke boom die voor trekvogels enigszins strategisch interessant is, wordt individueel ingepakt in netten die als fuiken gebruikt worden. Geen kans om te ontsnappen. De soortenlijst dikt dan ook verder aan, we zien fragiele trekvogels als Fitis, Braamsluiper , Grasmus, Paapje, Gekraagde Roodstaart. Maar ook voor menig Hop, Bijeneter en zelfs Griel eindigt hier de vermoeiende reis: zonder schroom worden ze meegenomen. Die massale vangst vindt vooral plaats tijdens de najaarstrek, wanneer ze in grote getale (er zitten dan ook veel jonge vogels bij) aankomen van over de Middellandse Zee. Om te kunnen beginnen aan de oversteek van de woestijn, zijn ze moddervet, of uit het Egyptische standpunt … met een lekker speklaagje.
Vogels bewaren zichzelf
Hoe je zo’n berg vogels kraakvers kan houden aan de rand van een hete woestijn? Voor de vogelvangers vergt dat geen dure investeringen in infrastructuur zoals koelwagens of gigantische koelboxen. Nadat de vogels uit het net worden gehaald, worden beide vleugels zonder aarzelen handmatig gebroken. De vogels blijven dus hulpeloos in leven tot de verwerking in de stad begint. De manier waarop vogels worden gevangen, vervoerd, behandeld en afgemaakt zet niet alleen de vangst op zich in een macaber daglicht, ook het dierenleed dat ermee gepaard gaat, roept om doelgerichte actie. De reactie van de slachters op de aanwezigheid van een filmcamera spreekt boekdelen: ze lijken de misdaad die ze begaan duidelijk te beseffen.
We hebben u verwittigd, de Duitse omroep ARD is erin geslaagd om een beeld te schetsen van wat ter plaatse nog veel meer dan hartverscheurend moet zijn. Helaas: we horen hoe de Minister van Milieu deze vogelvangst niet daadwerkelijk erkent, maar ze toch indekt als de enige vorm van inkomen voor die mensen, maar “er wordt gepraat”. Een structurele oplossing dringt zich op maar de implementering zal ongetwijfeld nog jaren op zich laten wachten. Als toerist weet je alvast onomstotelijk waartoe je jezelf op de gezellige Egyptische markten of in een restaurantje zeker niet mag laten verleiden…
Neem 10 seconden
NABU laat de petitie doorlopen tot eind september, midden in die desastreuze vogeltrek dus. In oktober zal ze overhandigd worden aan de bevoegde instanties. Laat je stem zeker horen! Naast Natuurpunt zette ook Vogelbescherming Vlaanderen en de nationale pers deze actie onmiddellijk kracht bij. Het Natuurbericht ging in sneltempo Vlaanderen rond en NABU meldde ons dat de teller nu op 12.075 handtekeningen staat, waarvan 1005 uit België en 1697 uit Nederland.
Niet slecht, maar dat kan beter. Véél beter.
Wordt vervolgd.
Tekst: Gerald Driessens
Foto: Holger Schulz