Kleine vos piekt op het juiste moment
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]
Je kunt goed in vorm zijn geweest, maar op het moment suprême moet je het waarmaken. De kleine vos werd maar weinig gemeld de afgelopen weken, maar tijdens de landelijke Tuinvlindertelling was hij weer volop aanwezig en de meest gemelde soort.
Op zaterdag 4 en zondag 5 augustus werd voor de vierde maal de landelijke tuinvlindertelling gehouden. Net als de voorgaande twee edities van de tuinvlindertelling is de kleine vos verreweg het meest gezien. Op de tweede plaats is de dagpauwoog geëindigd, op eerbiedige afstand gevolgd door de atalanta. Er deed een record aantal tuinen mee, zondag aan het begin van de avond gaf de 1500-ste tuin de gegevens door. Inmiddels zijn er uit meer dan 1850 tuinen vlinderns doorgegeven.De vlindertellers hadden geluk met heel redelijk weer. De temperatuur was prima, de vlinders waren goed actief en overal waren wel momenten dat er een half uur of meer zon was. De voorlopige resultaten, van zo’n 1850 tuinen geven de kleine vos overtuigend als meest voorkomende tuinvlinder. Bijna 5000 zijn er daarvan al doorgegeven via vlindermee.nl. De kleine vossen waren allemaal kakelvers en kwamen net deze dagen massaal uit de pop. Deze vlinders gaan op zoek naar nectar en vonden dat volop in de bloeiende tuinplanten. De vlinderstruik (Buddleja) was de favoriet, de meeste vlinders zijn gemeld van deze tuinplant die zijn naam eer aan doet.
De dagpauwoog staat stevig op de tweede plaats. Vooraf werd een eerste plaats zeker voor mogelijk gehouden, want de afgelopen week was vooral die dagpauwoog al veel gezien. De dagpauwogen die we nu in onze tuin zien gaan ook zeer binnenkort in overwintering. Al in augustus zoeken ze plekken om de winter door te komen. Dat kunnen schuurtjes zijn, holle bomen, of bij ons in de zolderkamer. De nummer 3, de atalanta, is een trekvlinder. In het voorjaar komen ze uit het zuiden onze kant op en de nakomelingen van deze binnentrekkers vliegen nu rond. Ook deze hebben grote nectarbehoefte, want nectar is de brandstof die ze nodig hebben voor hun terugreis naar het zuiden. De rest van de toptien van het afgelopen weekend was klein koolwitje, groot koolwitje, bont zandoogje, citroenvlinder, boomblauwtje, gehakkelde aurelia en klein geaderd witje. Niet in de toptien, maar wel meer dan 100 maal aangetroffen was de grote en spectaculaire koninginnenpage. De nachtvlinders bleven wat achter dit jaar, met maar relatief weinig gamma-uilen en kolibrievlinders. Er zullen nog veel meer tuinen worden doorgegeven, dus voor de definitieve uitslag moet u kijken op Vlindermee.
Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting