Prachtmycena

Een prachtige mycena op landgoed Windesheim

Nederlandse Mycologische Vereniging
3-OKT-2010 - Op het landgoed Windesheim is de Prachtmycena aangetroffen.
Dit fraaie paddenstoeltje van rijkere bossen is in Noord- en Oost Nederland nog niet eerder aangetroffen.

Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging op [publicatiedatum]

Op het landgoed Windesheim is de Prachtmycena aangetroffen. Dit fraaie paddenstoeltje van rijkere bossen is in Noord- en Oost Nederland nog niet eerder aangetroffen.

Mycena’s zijn kleine paddenstoelen die op dit moment volop in de bossen te vinden zijn. Ze zijn te herkennen aan hun vaak bleke kleur, dunne en lange steel en een klokvormig hoedje. Hoewel ze als groep goed te herkennen zijn, is de bepaling van de soort vaak veel lastiger. Er komen in Nederland ruim honderd soorten voor die vaak alleen microscopisch uit elkaar te houden zijn.

Prachtmycena (foto: Melchior van Tweel)

Toch zijn er ook soorten die bijzondere kenmerken hebben, bijvoorbeeld een speciale geur. Daarnaast wordt een klein groepje mycena’s gekenmerkt doordat er gekleurd vocht uit de steel komt als deze breekt. Dit vocht heeft een witte kleur bij de Melksteelmycena’s, donkerrood bij de Bloedsteelmycena’s en oranje bij de Prachtmycena (Mycena crocata). De Prachtmycena is in Nederland een zeldzame soort, die voornamelijk in een brede strook langs de Noordzeekust voorkomt en in het centrale rivierengebied. In Noord- en Oost Nederland is deze soort niet eerder gevonden.Prachtmycena (foto: Melchior van Tweel)

Tot voor kort dan. Onlangs is de Prachtmycena aangetroffen in Windesheim, een parkbos ten zuiden van Zwolle. Kijk voor de verspreiding van de soort op Verspreidingsatlas.nl. De Prachtmycena staat in Windesheim in een stukje beukenbos op klei, een zogenaamd kleibos. Dit verklaart ook direct waarom deze soort zeldzaam is in Nederland. De meeste beukenbossen in Nederland zijn op arme zandgronden aangeplant, voornamelijk omdat deze minder waarde hadden als landbouwgrond. De omstandigheden in deze bossen zijn veel zuurder en voedselarmer dan in kleibossen. Ook in het buitenland is de Prachtmycena kenmerkend voor beukenbossen op rijkere bodems en komt daar veel meer voor.

De Prachtmycena heeft natuurlijk niet voor niets deze naam gekregen. Deze soort is door de geeloranje verkleuring niet alleen zeldzaam in het voorkomen, maar ook in zijn schoonheid. Het is misschien wel de op één na mooiste paddenstoel van Nederland.

Tekst en foto's: Melchior van Tweel, Nederlandse Mycologische Vereniging