korensla thumbnail, Bilder ur Nordens Flora, Publiek Domein

Korensla profiteert van droogte

24-JUN-2011 - De graanakkers op de essen bij het Drentse Uffelte staan weer in bloei. Het in Nederland zeldzame korensla staat in grote getale midden tussen het wuivende graan. Absoluut de moeite waard om nu een kijkje te nemen.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

De graanakkers op de essen bij het Drentse Uffelte staan weer in bloei. Het in Nederland zeldzame korensla staat in grote getale midden tussen het wuivende graan. Absoluut de moeite waard om nu een kijkje te nemen.

Korensla
Korensla (afbeelding: C.A.M. Lindman)De gele korensla doet het dit seizoen veel beter dan voorgaande jaren. Boswachter Andre Donker: 'oorzaak is waarschijnlijk de droogte van dit voorjaar. Hierdoor hebben akkerkruiden als kamille en korenbloemen moeite gehad om zich te ontwikkelen, waardoor een relatief klein bloempje als korensla meer ruimte krijgt en daarvan profiteert. Korensla is inmiddels een zeldzame verschijning in Nederland. Behalve in Brabant is Drenthe één van de laatste plekken waar het voorkomt. Niet in de laatste plaats door het aangepaste akkerbeheer.

Behouden akkerkruiden
Natuurmonumenten paste het akkerbeheer op een aantal essen* in Zuid Drenthe een aantal jaren geleden al aan. Donker: 'zonder deze aangepaste beheermethode zouden vele akkerkruiden, waaronder de zeldzame korensla en roggelelie, allang zijn verdwenen. Ploegen, oogsten en de juiste omgang met akkerkruiden zijn van groot belang bij het behouden van oude specifieke akkerkruiden van vroeger.

Winterroggeteelt
De winterroggeteelt op esgronden is niet eenvoudig om samen te laten gaan met de bijzondere wensen van de akkerkruiden. 'Doe je het niet goed dan zit je in een mum van tijd op een akker vol met plaagkruiden als wikke of kweekgras, maar stem je alle beheervormen af op het behalen van de juiste balans dan zijn de essen echte pareltjes om te zien', aldus Donker.

*Es (ook wel eng of enk genoemd): hoog gelegen akker die te vinden is op de zandgronden van Noord-, Oost-, Midden- en Zuid-Nederland.

Bron: Natuurmonumenten
Afbeelding: C.A.M. Lindman, Bilder ur Nordens Flora, Publiek Domein