Zeldzame steurvangst in Spanje
ARK Rewilding NederlandBericht uitgegeven door ARK en RAVON op [publicatiedatum]
Ondanks de beschermde status van de steur worden nog steeds vangsten gemeld. Zo werd afgelopen november een volwassen steur van 2,3 meter en 120 kilo in de baai van San Lorenzo gevangen, op loopafstand van het centrum van de stad Gijon (Asturias, Spanje). De monumentale steur, van waarschijnlijk tientallen jaren oud, heeft het helaas niet overleefd.
Naast Frankrijk wordt in diverse andere Europese landen waaronder Duitsland en Nederland gekeken naar de mogelijkheden om de steur terug te laten keren in oorspronkelijke leefgebieden zoals het Rijnsysteem. In een eerder natuurbericht werd beschreven, hoe de populatie van de Atlantische steur (Acipenser sturio) zich langzaam weer lijkt uit te breiden, mede dankzij een bescherming- en herintroductieprogramma in Frankrijk.
Betreurenswaardige vangst
Helaas blijkt dat ondanks deze inspanningen nog steeds Atlantische steuren worden gevangen en niet teruggezet zoals in de baai van San Lorenzo; het was 35 jaar geleden dat hier voor het laatst een steur werd aangetroffen. Gezien de grootte en gewicht van de vis moet het om een zeer oud dier gaan (ze kunnen een leeftijd van 70 jaar bereiken). Ook al heeft de steur op papier een zeer strikte bescherming, dit voorbeeld laat zien, dat dit alleen werkt als het wordt gecombineerd met een effectieve voorlichting naar alle vissers en goede samenwerking met de visserijsector.
De vangst van een Atlantische steur van dit formaat, is te vergelijken met het vangen van één van de laatste zwarte neushoorns of panda’s, maar dan in onze eigen achtertuin. Hopelijk komt hier in de toekomst verandering in en krijgt deze bijzondere vis de toekomst die het verdient.
Herstelprogramma
Tot iets meer dan een eeuw geleden kon men de Atlantische steur vinden langs de kust van Finland tot IJsland in het noorden, tot in de Middenlandse Zee en Zwarte Zee in het zuiden. Door overbevissing en habitatvernietiging is er slechts één steurpopulatie in de monding van de Gironde (Frankrijk) overgebleven. Met nakomelingen van deze dieren is een herstelprogramma opgezet voor de Gironde en de Elbe.
Voor meer informatie over de steur, leest u verder op de website van ARK of www.sturio.eu/en.
Tekst: Bram Houben, ARK en Jan Kranenbarg, Stichting RAVON
Foto: Jorge Chachero