Gaasvlieglarve eet eikenprocessierups
Bericht uitgegeven door Biocontrole en De Natuurkalender op [publicatiedatum]
De eikenprocessierups is de afgelopen jaren in Nederland flink noordwaarts opgerukt. De rups wordt nu ook in Friesland, Groningen en Drenthe gezien. Reden voor Silvia Hellingman van het bedrijf Biocontrole om te zoeken naar natuurlijke vijanden van deze rups. Zij vond de gaasvlieg. De larven van deze vlieg eten jonge eikenprocessierupsen.
Omdat het probleem van de eikenprocessierups de afgelopen jaren enorm is toegenomen, begon Hellingman vorig jaar met het testen van allerlei natuurlijke vijanden die binnen de Flora- en faunawet vallen en die bovendien al aanwezig zijn in Nederland. Naast sluipvliegen en sluipwespen stuitte Hellingman op de gaasvlieg (Chrysoperla carnea). Gaasvlieglarven eten jonge eikenprocessierupsen. Zie film.
Film: Silvia Hellingman, Biocontrole.
De volwassen gaasvlieg zelf is afhankelijk van bloemen en nectar. Dat betekent dat de gaasvlieg weinig kans maakt in een omgeving waar geen bloemen voorhanden zijn. Normaal gesproken leggen gaasvliegen hun eitjes in bladluizenkolonies, maar eventueel ook in de buurt van de eipakketjes van eikenprocessie- of andere rupsen. Gaasvlieglarven zijn geen selectieve eters. Ze eten vlindereieren, jonge rupsen, bladluizen, bladvlooien, spint, trips en allerlei andere insecten.
In hoeverre gaasvlieglarven ingezet kunnen worden om de eikenprocessierups te bestrijden wordt nu onderzocht in een natuurgebied bij Zelhem, gemeente Bronkhorst. Hier loopt een proef waarbij gaasvlieglarven zijn uitgezet op een plek waar bestrijding bijna onmogelijk is en de bewoners al drie jaar lang last hebben van brandharen van de eikenprocessierups. De gemeente Bronkhorst doet er alles aan om de rupsen te bestrijden. In het gebied staan echter zulke hoge bomen dat de hoge nesten niet kunnen worden bereikt. Van de gaasvlieg wordt vaak beweerd dat deze niet zo hoog in bomen voorkomt. Hellingman kwam echter vaak zowel larven als volwassen insecten op grote hoogte tegen. De resultaten van deze proef worden vol ongeduld afgewacht.
De verwachting is dat het toepassen van de gaasvlieglarven als natuurlijke vijand van de eikenprocessierups niet kan worden gezien als een absolute beheersing, maar wel zal bijdragen aan het terugdringen van de rupsen.
Tekst: Silvia Hellingman, Biocontrole en Wichertje Bron, De Natuurkalender
Film: Silvia Hellingman, Biocontrole
Foto: Sonke Behrends GNU FDL