Boommarters kruipen weer hun holle bomen in
ZoogdierverenigingBericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op zondag 20 december 2009
Koude betekent dat de boommarters weer een holle boom opzoeken om het overdag lekker warm te houden. Bewoonde bomen zijn vaak te herkennen aan de latrines.
Boommarters zijn hoofdzakelijk in de nacht actief en maken onder andere gebruik van holle bomen om de dag door te brengen. Het gehele jaar door gebruiken ze dergelijke dagrustplaatsen, maar als het niet koud is, liggen ze het liefst op een vogelnest of in een eekhoornnest.
Aan het eind van de herfst is het vaak dusdanig afgekoeld dat ze meestal in holle bomen gaan slapen, omdat die meer bescherming bieden tegen de kou. Of een holle boom wordt gebruikt is vaak te zien aan de aanwezigheid van een latrine. Ook een boommarter moet zich ontlasten en dat wordt gedaan in de kroon van de boom waarin hij of zij slaapt. Doorgaans in een oksel van een zijtak. Vroeg of laat vallen de uitwerpselen naar beneden en ze zijn dan aan de voet van de holle boom te vinden. Afhankelijk van hoe intensief de marter een holle boom als rustplaats gebruikt liggen er slechts enkele uitwerpselen of kan er sprake zijn van meer dan veertig uitwerpselen. Boommarters zijn territoriaal en gebruiken in de winter meerdere holle bomen om in te slapen.
In een deel van het Nationaal Park Veluwezoom vindt langjarig onderzoek aan de boommarter plaats en enkele dagen geleden zijn weer de eerste latrines aangetroffen.
Aankomende maand vindt de jaarlijkse winterinventarisatie plaats om een beeld te krijgen welke holle bomen door boommarters worden gebruikt. In de loop der jaren is het aantal holle bomen in het onderzoeksgebied door het gunstige beheer van Natuurmonumenten toegenomen van 200 in 1994 naar 850 in 2009. Boommarters maken vaak meerdere jaren gebruik van dezelfde holle bomen en in het voorjaar kiezen ze daarvan één uit om de jongen in te werpen.
Tekst: Vilmar Dijkstra, Zoogdiervereniging
Foto boven: boommarter ontlast zich; Bram Achterberg
Foto onder: boommarter in de sneeuw; Rollin Verlinde