Een bijzondere -tamme- binnenlander
Sovon Vogelonderzoek NederlandSommige vogelsoorten zijn voor de duivel niet bang, zo blijkt uit een handtamme rosse franjepoot in Gelderland die heel veel bekijks trekt.
Al dagen bivakkeert er een, zeker voor het binnenland, bijzondere steltloper op een paar vierkant meter bij een waterplas in de buurt van Azewijn (Gelderland). Het gaat om een rosse franjepoot die het blijkbaar erg naar zijn zin heeft. Hij zit er sinds begin november.
Inmiddels zijn vele vogelaars en fotografen naar Azewijn afgereisd om meer dan een glimps op te vangen van deze schitterende vogelsoort. Soms is de vogel zo tam dat hij op minder dan een meter rustig voorbij zwemt aan de vogelaars en fotografen die langs de kant van het water staan opgesteld. Hij trekt zich niets aan van al die belangstelling en eet, poetst en dobbelt vrolijk rond.
Rosse franjepoten zijn ons land zeldzame doortrekkers in het najaar. Ze broeden op IJsland en andere hoogarctische natte toendra’s van noordelijke streken, altijd in de buurt van zoet of brak water. Overwinteren doen ze in grote groepen op open zee voor de kusten van Zuid en West-Afrika. In ons land worden ze elk najaar tijdens de trek in klein aantal langs de kust waargenomen. Binnenlandwaarnemingen zijn zeldzaam. Deze vogel is dus behoorlijk uit koers geraakt, maar weet zich prima te redden in het Gelderse.
Op de foto’s is de vogel mooi te zien, maar ook de fotografen die van dichtbij konden genieten van deze rosse franjepoot.
Tekst en foto's: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland