Invasie van zeldzame moerassterns
Sovon Vogelonderzoek NederlandBericht uitgegeven door SOVON op vrijdag 15 mei 2009
De laatste dagen worden er mede door de staffe oostenwinden zeldzame sterns naar Nederland geblazen. Het gaat om opvallend hoge aantallen van witvleugelsterns (en een handjevol witwangsterns). Bij Waarneming.nl en SOVON worden veel waarnemingen doorgegeven. De aantallen van de witvleugelsterns zijn opvallend te noemen. Wie weet wordt het weer zo'n geweldig jaar als in 2007 toen er zelfs witvleugelsterns tot broeden kwamen.
Sinds 8 mei worden er op verschillende plaatsen in het land waarnemingen gedaan van de zeldzame witvleugelstern. Normaal gesproken worden er in het voorjaar incidenteel waarnemingen gemeld van deze moerasstern. Nu is er duidelijk sprake van een trend, met bijna 100 waarnemingen in drie dagen tijd. Hiermee is de piek waarschijnlijk nog niet bereikt, de komende dagen zullen er ongetwijfeld meer waarnemingen volgen.
Oostenwind
Het leefgebied van de witvleugelstern strekt zich uit van Zuidoost-Europa tot Australiƫ. Dat de vogels zich nu nu tijdelijk naar het westen verplaatsen, heeft ongetwijfeld te maken met de aanhoudende oostenwind. In 2007 hebben de witvleugelsterns in een vergelijkbare situatie laten zien dat ze zich goed thuis kunnen voelen in de Nederlandse wateren.
Zelf waarnemen
De witvleugelstern is een elegante verschijning met een zwart/wit verenkleed, een zwarte snavel en rode poten. Zijn witte vleugels onderscheiden hem van familielid de zwarte stern. Ook de witwangstern lijkt wel enigszins op de witvleugelstern met lichte vleugels, maar de witwang heeft eigenlijk iets meer weg van een visdief, maar dan met een soort van 'olievlek' op de buik.
Eerder
De vorige invasie van witvleugelsterns is slechts twee jaar geleden. In 2007 konden vogelliefhebbers genieten van grote groepen die door ons land trokken en soms bleven pleisteren. Tenminste twee paar witvleugelstern zijn in 2007 in Nederland gebleven om te broeden. De laatste invasie voor 2007 dateert van langer geleden, daarvoor moeten we terug naar 1997.
Tekst: Dylan Verheul (Waarneming.nl) en Harvey van Diek (SOVON Vogelonderzoek Nederland)
Foto witvleugelstern: Jacob van der Weele (c)