Wie vindt de eerste morinelplevier?
Sovon Vogelonderzoek NederlandBericht uitgegeven door SOVON op dinsdag 12 mei 2009
Er zijn ieder (vogel)jaar van die kleine zekerheidjes. Zo in de eerste decade van mei gaan bij de meeste vogelaars de alarmbellen rinkelen: wie vindt de eerste morinelplevieren? Want dat ze ergens gezien worden is een zekerheid.
De morinelplevier (Charadrius morinellus) is een van de allermooiste plevierachtigen. In tegenstelling tot bij de meeste vogelsoorten, is bij deze soort het vrouwtje mooier gekleurd dan het mannetje. In het voorjaar hebben morinelplevieren een smal wit horizontaal borstbandje met daaronder een roestoranje buikvlek. De onderbuik is diepzwart getekend; bij het vrouwtje is de rode borstvlek en zwarte buikvlek dieper en feller gekleurd dan bij het mannetje. Op de kop is een duidelijk witte wenkbrauwstreep zichtbaar. Morinelplevieren kunnen soms minuten- of urenlang bewegingsloos op een kale akker staan en vallen dan ondanks hun fraaie verenkleed niet op.
Ieder voorjaar checken vogelaars de vaste plekken in het land waar de jaren ervoor ook morinellen tijdelijk aanwezig waren. Zo is er langs de Oorsprongweg op Texel een vaste locatie van pleisterende morinelplevieren en voorheen was er ook zo'n vaste plek in Flevoland. Langs de Roerdompweg werden in het verleden altijd enkele morinellen opgemerkt in de eerste weken van mei. De laatste jaren ontbraken ze daar, maar dit jaar zijn ze ook daar weer aanwezig.
Wilt u zelf op zoek naar een morinelplevier, dan kunt u het beste kale akkers of kort grasland afspeuren. Mocht het zelf vinden niet lukken dan kunt u op waarneming.nl opzoeken waar de Oorsprongweg op Texel of de Roerdompweg in de Flevopolders precies zijn. Op waarneming.nl kunt u ook de meest recente waarnemingen van de morinelplevier bekijken, of uw eigen waarnemingen doorgeven.
Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Wietze Janse, IVN Vecht & Plassengebied