Nieuw: nachtvlinderverwachting
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting op donderdag 7 augustus 2008
Veel mensen kennen dagvlinders, zoals koolwitjes en dagpauwogen die op onze vlinderstruiken drinken. Toch zijn er veel minder dagvlinders dan nachtvlinders in Nederland. Tegen 50 soorten dagvlinders staan zo’n 2000 (!!) soorten nachtvlinders. Nieuw is dat nu via internet een nachtvlinderverwachting kan worden gegenereerd voor een bepaalde datum en locatie.
De kleine vos die we ’s winters in de schuur zien hangen, de citroenvlinders die we in het vroege voorjaar langs zien vliegen en de blauwtjes in de bloemrijke wegberm bij de camping, dat zijn allemaal dagvlinders. Ze zijn overdag actief als het maar zonnig genoeg is en ze zijn vaak kleurrijk en opvallend. Van de 2000 soorten nachtvlinders die ons land rijk is zijn er ook ruim 100 die overdag vliegen en dus makkelijk kunnen worden onderzocht. De meeste nachtvlinders vliegen echter ’s nachts en dat betekent dat je kunstgrepen uit moet halen om ze te zien te krijgen. De manier om veel soorten te zien te krijgen is door een felle lamp neer te zetten met een laken erachter gespannen. De nachtvlinders raken gedesoriënteerd, vliegen op de lamp af en gaan zitten op het laken. Daar kunnen ze goed worden bekeken en op naam gebracht.
De laatste tijd zijn er steeds meer mensen die zich bezig houden met nachtvlinders. Er is een goede Nederlandstalige veldgids op de markt (Nachtvlinders, uitgegeven door Tirion Natuur) en ook de lampinstallaties zijn gemakkelijk te bekomen (Vermandel entomologie speciaalzaak).
Om een nachtvlinderavond goed voor te bereiden moet je al een indruk hebben welke van die 2000 soorten je zou mogen verwachten. Voor 700 soorten ‘grotere’ nachtvlinders is er nu een internetsite waarbij je die nachtvlinderverwachting kunt maken. De gegevens die moeten worden ingevuld om de beste voorspelling te krijgen zijn de datum waarop je nachtvlinders gaat kijken, de locatie waar je naar toe gaat en het betreffende leefgebied (bijvoorbeeld bos, heide of stedelijke omgeving). De nachtvlinderverwachting geeft je een indicatie van de soorten die je kunt aantreffen op de aangegeven datum en locatie. Je kunt de resultaten dan uitprinten (met of zonder foto's van de te verwachten soorten) en meenemen op excursie. Natuurlijk zal het niet zo zijn dat je alle nachtvlinders gaat zien die op die lijst staan. En ook zul je ongetwijfeld soorten aantreffen die er juist niet op staan. Maar het gaat er vooral om dat deze nachtvlinderverwachting je alvast een beeld geeft van wat voor moois er te verwachten valt, zodat je extra veel plezier kunt beleven aan een nachtvlinderexcursie.
Tekst en foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting