Grootoorvleermuis in winterslaap.

Grootoren roepen in het bos

Zoogdiervereniging
6-APR-2008 - Je hoort ze niet, maar met een beetje geluk kan je ze wel zien: roepende grootoorvleermuizen in het bos. De mannetjes van de gewone grootoorvleermuis zijn net wakker geworden uit hun winterslaap en roepen nu vanuit bomen naar langs vliegende vrouwtjes. Het is hun laatste kans om nog een vrouwtje te vinden om mee te paren.

Bericht uitgegeven op zondag 6 april 2008 door de Zoogdiervereniging VZZ

Je hoort ze niet, maar met een beetje geluk kan je ze wel zien: roepende grootoorvleermuizen in het bos. De mannetjes van de gewone grootoorvleermuis zijn net wakker geworden uit hun winterslaap en roepen nu vanuit bomen naar langs vliegende vrouwtjes.

 

Het is voor de mannetjes hun laatste kans om nog een vrouwtje te vinden om mee te paren. In mei zoeken de vrouwtjes elkaar op om samen ergens op een zolder hun jongen te werpen en groot te brengen.

 

 
Grootoorvleermuis (Foto: Rollin Verlinde / Vilda

 

Zeventien soorten vleermuizen leven in Nederland. Sommige zijn zeldzaam, maar een aantal kan je overal in Nederland aantreffen. De gewone grootoorvleermuis (Plecotus auritus) is er daar één van. Je kan ze in steden, bossen en waterrijke gebieden aantreffen, maar ze hebben een voorkeur voor boomrijke terreinen. Tussen begin november en eind maart houden de grootoren hun winterslaap. Meestal alleen, soms in kleine groepjes, verblijven ze al die maanden in onderaardse ruimten, zoals kelders, bunkers en grotten. Gedurende die winterslaap zijn ze erg kwetsbaar, want ze verkeren in een soort schijndood. Ze verlagen hun lichaamstemperatuur tot zo’n 5 oC (hun normale lichaamstemperatuur ligt rond de 40 oC). Ook hun ademhaling, hartritme en stofwisseling dalen. Met het lichaam ‘op een spaarvlammetje’ kunnen ze met hun vetreserves net de winter doorkomen, totdat in het voorjaar de eerste insecten weer te voorschijn komen. Vleermuizen die in winterslaap zijn mogen niet gestoord worden. Een vleermuis die uit zijn winterslaap gewekt wordt en gaat rondvliegen verbruikt zoveel van zijn vetreserves, dat hij 15 dagen minder lang kan slapen. Als hij te vroeg wakker wordt zijn er nog geen insecten en gaat hij dood.

 

Vleermuizen vinden insecten door middel van echolocatie. Ze vliegen roepend rond en als het geluid door een object teruggekaatst wordt kunnen ze horen of het een muur of een insect is. De roep van de gewone grootoorvleermuis is heel zacht, maar ook heel goed om zeer precies te bepalen waar een insect zit of vliegt. Ze kunnen met hun roep zelfs een insect dat op een blad zit herkennen. Kijk maar eens naar dit filmpje.

 

Tekst: Dennis Wansink, Zoogdiervereniging VZZ

Foto: Rollin Verlinde / Vilda