Bloei dotterbloem drie weken vroeger dan normaal
De NatuurkalenderBericht uitgegeven op zondag 23 maart door De Natuurkalender
Langs veel sloten en vijvers verschijnen deze dagen de eerste gele bloemen van de gewone dotterbloem. Dit is ongeveer drie weken vroeger dan normaal.
In de periode 1940 tot 1968 lag de piek van de eerste bloeiwaarnemingen op 12 april. Dit jaar ligt de bloei in Nederland ongeveer drie weken voor op dit schema en komt de piek van de eerste meldingen waarschijnlijk uit op 24 of 25 maart. Dit betekent dat rond deze tijd de helft van de waarnemers al de eerste dotterbloemen in bloei hebben gezien. Door de warme januarimaand stond toen al een enkel exemplaar in bloei maar vooral de laatste anderhalve week neemt het aantal eerste waarnemingen sterk toe. De start van de bloei is dit jaar vergelijkbaar met vorig jaar maar beduidend vroeger dan 2006.
De gewone dotterbloem komt voornamelijk voor op vochtige plaatsen en is dus vooral aan te treffen langs sloten, vijvers, beken en in vochtige weilanden. In Figuur 1 ziet u waar de gewone dotterbloem al begonnen is met bloeien. Hebt u al een dotterbloem in bloei gezien? Indien u nog weet wanneer en waar dat was dan kunt u uw eigen eerste waarneming doorgeven via http://www.natuurkalender.nl/inloggen.asp.
Tekst en foto: Arnold van Vliet, De Natuurkalender
Figuur 1: Waarnemingen van eerste bloei gewone dotterbloem (bron: www.natuurkalender.nl).