Wespen, ze zijn vroeg en het zijn er veel
De NatuurkalenderBericht uitgegeven door De Natuurkalender op zaterdag 1 augustus 2009
Ze zijn er weer: de wespen. Wij genieten op terrasjes van limonade, frisdrank en andere zoetigheid, en al dat zoet trekt ook wespen aan. Dit jaar zijn ze er eerder dan normaal, en het zijn er meer dan normaal. Ongediertebestrijdingdiensten hebben het er druk mee. Het lijkt erop dat we dit jaar veel last zullen hebben van de limonadewespen.
Vroeger gingen wespen vanaf eind juli of begin augustus op zoek naar zoetigheid. De laatste jaren is dit enkele weken eerder doordat de voorgaande winters en lentes warm zijn. De afgelopen winter was vrij koud, maar maart tot en met juni waren relatief warm, april was zelfs uitzonderlijk zacht. Dit heeft er voor gezorgd dat de eerste koninginnen in maart werden gemeld, terwijl ze vroeger vanaf half april pas uit hun winterslaap kwamen. Door het vroege ontwaken zijn de koninginnen vroeg aan de bouw van wespennesten begonnen en zijn de nesten eerder volgroeid. Met het verdwijnen van de larven uit de nesten krijgen de werksters geen zoetigheid meer waardoor ze op zoek gaan naar andere bronnen van zoetigheid. Dit jaar is dat dus al vanaf half juli.
Ook zijn er dit jaar veel meer wespen dan normaal. Ongediertebestrijdingdiensten melden dat ze dit jaar 20 tot 40 procent meer wespennesten verwijderen dan normaal. In Breda bijvoorbeeld kwamen tot 29 juli dit jaar 834 meldingen van wespenoverlast binnen, 520 keer werden ze bestreden. In heel 2008 kwamen 992 meldingen binnen tegen 479 bestrijdingsgevallen en in 2007, een heftig wespenjaar, kwamen in totaal 1016 meldingen binnen en werden 540 nesten bestreden. Dit jaar lijkt dus nog heftiger te worden dan 2007. Precieze getallen over hoeveel wespennesten er zijn ten opzichte van een normaal jaar zijn niet beschikbaar aangezien er in Nederland geen structurele monitoring van wespen plaats vindt.
Dit brengt ons op dè vraag van dit moment: krijgen we een wespenplaag? Helaas is deze vraag niet met een simpel ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden. Een plaag houdt in dat wespen in zo grote mate aanwezig zijn dat ze hinderlijk worden voor mensen. De verwachting is dat er veel wespen zullen zijn. De komende twee weken moet duidelijk worden of dit uitkomt.Of ze een plaag zullen vormen, is vooral afhankelijk van het weer. Als het regelmatig regent, zijn er nog steeds veel wespen, maar zal er geen sprake zijn van een plaag. Mensen zitten dan minder vaak buiten, en hebben dus minder last van wespen.
Meld uw eerste wesp op zoetigheid
Om onze kennis over de wespenontwikkeling te verbeteren vragen we u om aan De Natuurkalender te melden wanneer en waar u uw eerste wesp op zoetigheid hebt gezien.
Meer informatie
- Nieuwsbericht van De Natuurkalender met een beschrijving van het leven van wespen
Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto wesp: GFDL-licentie
Foto wespennest, structuur buitenkant: Spotter2, GNU-licentie