Honingbijen ongebruikelijk actief in november
Bericht uitgegeven door Bijen@wur Wageningen UR op zondag 13 december 2009
In november werd er opvallend veel activiteit waargenomen voor de bijenkast. Daar waar honingbijen normaal op wintertros moeten zitten werden ze al vliegend waargenomen met stuifmeel aan de poten.
Op een proeflocatie van Bijen@wur werden bijen waargenomen die stuifmeel – het voedsel voor het broed – hadden verzameld. Normaal gesproken bloeien er weinig planten in november en is er dus ook geen stuifmeel beschikbaar. Het bleek te gaan om stuifmeel afkomstig van Mosterd (Sinapis sp.). Dit gewas wordt ingezaaid door agrariërs als bodemverbeteraar en bloeit in de wintermaanden. De combinatie van hoge temperaturen en de beschikbaarheid van bloeiende planten lokte de bijen naar buiten.
Foto: Bij met stuifmeel voor de bijenkast (Foto: Bram Cornelissen).
De larven van honingbijen worden gevoerd met stuifmeel van bloemen. Vanaf het moment dat het stuifmeel-aanbod in het najaar afneemt vormen bijen een winterpopulatie. Het broednest wordt kleiner en de bijen die vanaf dat moment worden geboren, heten winterbijen. Deze winterbijen leven zo’n 3 tot 6 maanden, terwijl zomerbijen 4 tot 6 weken oud worden. Winterbijen kunnen zo lang leven doordat ze geen taken hoeven uit te voeren en daardoor ook geen energie verspillen. Het enige dat ze moeten doen is de winter overleven. In de maanden november en december is er normaal gesproken geen broed aanwezig, maar de beschikbaarheid van het stuifmeel zou dit patroon kunnen verstoren. Het is onbekend wat de gevolgen hiervan zijn voor een bijenvolk.
Tekst en foto: Bram Cornelissen, Bijen@wur, Wageningen UR