Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 110 van 127 - 1266 Resultaten

Tweestijlige meidoorn, bloem,  K.U.Leuven Campus Kortrijk http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

De eerste meidoorns staan nu in bloei. De bloemen van zowel de één- als twee stijlige soort zijn nu te zien en te ruiken in cultuurlandschap en bossen. Zoals ieder jaar is de tweestijlige meidoorn iets eerder dan de éénstijlige..


Lees verder 23 april 2011   13 jaar oud
Bloei appel

De afgelopen twintig jaar bloeiden de appelbomen gemiddeld twee weken eerder dan daarvoor. Dit jaar staan ze zelfs zeer vroeg in bloei. Met het zeer warme aprilweer tot nu toe kunnen we rekenen op een zeer korte bloeiperiode...


Lees verder 22 april 2011   13 jaar oud
Spiering

IMARES, onderdeel van Wageningen UR, is erin geslaagd volwassen spiering uit het IJsselmeer en Markermeer te laten paaien onder laboratorium-omstandigheden. Dit is met deze soort nog niet eerder gelukt in Nederland, en voor zover..


Lees verder 19 april 2011   13 jaar oud
Millennium wratslak is slachtoffer geworden van koude winters

Vanaf het midden van de negentiger jaren tot 2009 hebben we zeer milde winters gehad. In die periode zijn diverse Zuidwest-Europese zeedieren langzaam naar het noorden opgerukt en hebben zij zich voor het eerst op onze kust..


Lees verder 17 april 2011   13 jaar oud
Kleine zilverreiger, GNU-licentie voor vrije documentatie

'Koude winters slecht voor kleine zilverreiger' en 'opmerkelijk herstel bij enkele soorten van de Rode Lijst', zo luiden twee opvallende resultaten uit het zojuist verschenen, bijna 150 pagina’s tellende, broedvogelrapport van..


Lees verder 22 maart 2011   13 jaar oud
Speenkruid

Volgens de sterrenkundigen begint de lente op 21 maart om 0:21 uur. Op basis van de bloeidatum van de voorjaarsbloeiers is de lente eigenlijk al ruim twee weken geleden begonnen. De waarnemers van De Natuurkalender gaven de eerste..


Lees verder 20 maart 2011   13 jaar oud
Hondsdraf,  K.U.Leuven Campus Kortrijk http://www.kuleuven-kortrijk.be

Volgens de voorspelmodule van De Natuurkalender moeten de eerste paarse bloemetjes van hondsdraf nu verschijnen. Er zijn ook al enkele waarnemingen bij De Natuurkalender binnengekomen. Volgens de voorspelmodule zal de helft van de..


Lees verder 18 maart 2011   13 jaar oud
Kraanvogeltrek. Foto: Andreas Trepte, Creative Commons Naamsvermelding Gelijk delen 2.5 Unported

Bij oostenwind in deze tijd van het jaar begint het bij u vast ook te kriebelen. De eerste kraanvogels zijn onderweg vanuit het zuiden, en in deze periode worden de eerste groepjes over ons land vliegend waargenomen. Met een..


Lees verder 22 februari 2011   13 jaar oud
Klein hoefblad, bloem close up, http://www.kuleuven-kortrijk.be, K.U.Leuven Campus Kortrijk

Met het naderende voorjaar steken steeds meer bloemetjes van klein hoefblad hun kopje boven de grond. De eerste exemplaren werden begin deze maand gezien; momenteel zijn er al verschillende gesignaleerd. De temperatuur in de..


Lees verder 20 februari 2011   13 jaar oud

Hoewel klimaatverandering negatieve effecten zal hebben op veel dagvlindersoorten, blijkt dat de opwarming niet alleen maar nadelig is. De kans op kolonisatie van nieuwe gebieden neemt toe door warmere en zonniger omstandigheden...


Lees verder 15 februari 2011   13 jaar oud

Archief