Nieuws
Uitgever: De Natuurkalender
De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.Pagina 47 van 72 - 717 Resultaten
De eerste rijpe bessen van de gewone vlier hangen nu aan de struiken. De Natuurkalender verwacht dat over ongeveer tien dagen de helft van de stuiken zijn eerste rijpe bessen zal dragen. Hiermee loopt de vruchtrijping van de..
De wilde lijsterbessen beginnen te rijpen, zo blijkt uit waarnemingen die bij De Natuurkalender zijn binnen gekomen. Dit is laat in vergelijking met de afgelopen tien jaren. Alleen 2006 was net zo laat als dit jaar. Daarmee is..
Afgelopen dagen zijn er op verschillende plaatsen in de provincie Groningen verse vlinders van de eikenprocessierups in feromoonvallen aangetroffen. Dit betekent dat de eikenprocessierups nu met zekerheid alle provincies van..
Sinds 5 augustus komen de vlinders van de eikenprocessierups massaal te voorschijn uit hun poppen en leggen hun eieren in de eiken. Het blijkt dat elk vrouwtje twee eipakketjes afzet, elk op een andere plaats. Opvallend is dat..
De eerste rijpe appels hangen aan de bomen. Dit zijn de zogenaamde zomerappels die vanaf eind juli rijp zijn. Hoewel het vaak heerlijke appels zijn, komen we ze nauwelijk meer tegen in ons land. Dit komt doordat de meeste..
Door de koude mei en de droge omstandigheden in juni en het begin van juli ontkiemt ambrosia op diverse plaatsen ruim een maand later dan vorig jaar. Volgens de Pollenplanner op Allergieradar.nl worden vanaf 20 augustus..
Landelijk zijn er grote verschillen in gemelde aantallen wespennesten. In het westen van het land worden ruim de helft meer wespennesten gemeld dan vorig jaar terwijl de aantallen in het oosten juist minstens gehalveerd zijn. Het..
Uit het halfjaaroverzicht van De Natuurkalender blijkt dat de ontwikkeling van planten tot halverwege maart door de koude winter gemiddeld drie weken achter lag op die van de voorgaande negen jaar. Na de warme maart en april was..
Voor het eerst is vastgesteld dat eikenprocessierupsen niet alleen hun karakteristieke nesten in bomen maken, maar dat ze ook onder de grond nesten kunnen maken. Dit maakt de beheersing van de eikenprocessierups nog moeilijker...
Door de droogte begin deze zomer begon het Nederlandse fruit minder te groeien. Dankzij de regen van de afgelopen week heeft het de groei weer te pakken. Wel heeft de harde wind een aantal fruittelers veel schade opgeleverd. Dat..