Nieuws

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 45 van 73 - 721 Resultaten

Behaarde rode bosmier formica rufa

Wie de laatste dagen uit het raam kijkt, ziet waarschijnlijk vooral sneeuw. Dit geldt ook voor rode bosmieren die hun kopjes buiten het nest steken. Rode bosmieren bouwen op en in de bosbodem soms flinke nesten waarin de..


Lees verder 5 december 2010   14 jaar oud
Speenkruid in de sneeuw

Het gure weer van deze week vormt een goed begin van de koude periode die veel planten nodig hebben om in het voorjaar goed op gang te komen. Eén weekje is echter niet genoeg. En dat is maar goed ook, anders zouden vroege..


Lees verder 3 december 2010   14 jaar oud
zomereik silhouet K.U. Leuven - Campus Kortrijk

Het KNMI spreekt van een vroege winter en ook de natuur bereidt zich voor op het koudste seizoen van het jaar. Zelfs de bomen die hun bladeren het langst houden, zoals de zomereik, zijn nu bijna allemaal kaal. Afgelopen jaren..


Lees verder 27 november 2010   14 jaar oud
Bos Sysselt Ede waar ik teken vang

Ondanks het winterse karakter in de natuur blijft het nog steeds oppassen voor tekenbeten. Ze worden momenteel vooral in bossen opgelopen maar ook in de tuin. Het blijft dus belangrijk om het lichaam te controleren op tekenbeten..


Lees verder 21 november 2010   14 jaar oud
Herfstvlieg Musca_autumnalis_female James K. Lindsey creative commons lisence.jpg

Met de winter voor de deur gaan veel dieren op zoek naar een overwinteringsplaats. Veel vliegende insecten zoals de clustervlieg, de herfstvlieg of de gaasvlieg weten onze huizen soms in grote getale te koloniseren. Hoewel de..


Lees verder 19 november 2010   14 jaar oud
Regenworm Pendelaar

Het is duidelijk: de bladval is volop in gang. Op veel plekken ligt een dikke laag en met de storm van vorige week vlogen de bladeren je om de oren. Toch is in het voorjaar het overgrote deel van deze blaadjes verdwenen, mede..


Lees verder 15 november 2010   14 jaar oud
Beukenbladeren op grond

Veel bomen verliezen hun bladeren in de herfst. Iedereen zal vermoeden dat het iets met de temperatuur te maken heeft. Maar hoe zit het nu precies? En hoe gaat het in zijn werk?..


Lees verder 12 november 2010   14 jaar oud
Pijlstaart, Saxifraga-Piet_Munsterman
Foto te gebruiken voor powerpoint en websites

Uit recent vrijgekomen onderzoek blijkt dat het licht op boorplatforms op de Noordzee een negatief tot zeer sterk negatief effect heeft op 58 van de 120 vogelsoorten die over de Noordzee trekken. Van de naar schatting 50 miljoen..


Lees verder 7 november 2010   14 jaar oud
Gewone tuinslak op appel in oktober

De vorst staat voor de deur. Voor slakken, die voor tachtig procent uit water bestaan, geen goed teken. Gelukkig hebben ze, net als veel andere organismen, strategieën ontwikkeld om bevriezing te voorkomen...


Lees verder 3 november 2010   14 jaar oud
Per soortgroep het percentage van soorten dat op de rode lijst staat. Bron: http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/indicatoren/nl1052-Aantal-bedreigde-planten--en-diersoorten.html?i=2-8
voor het laatst gewijzigd op 26 maart 2009 (versie 08)

Nederland heeft nog een lange weg te gaan als het gaat om het realiseren van de wereldwijde, Europese en eigen doelstellingen op het gebied van biodiversiteit. Van elke soortgroep die in ons land voorkomt is minimaal een derde van..


Lees verder 31 oktober 2010   14 jaar oud