Nieuws
Uitgever: De Natuurkalender
De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.Pagina 40 van 72 - 717 Resultaten
De eikenprocessierupsen hebben vanaf nu al de beruchte brandharen die bij mensen en dieren voor overlast kunnen zorgen. De ontwikkeling van de eikenprocessierups verloopt onder invloed van de huidige optimale omstandigheden..
De afgelopen dagen zijn op veel plekken weer veel wit ingepakte bomen en struiken te vinden. Dit is het werk van duizenden ijverige rupsen van spinselmotten. De spinsels zijn volledig ongevaarlijk, en wie dichterbij komt kan..
Op veel plaatsen komen zeer grote aantallen larven van langpootmuggen voor. Deze emelten bereiken soms dichtheden van vele honderden exemplaren per vierkante meter. De vraat van emelten op zich kan al grote gevolgen hebben voor..
Het is 1 mei en zoals elk jaar is dit de tijd dat de gierzwaluwen weer terugkomen. Zo rond Koninginnedag worden de eerste weer gehoord, boven onze hoofden gieren ze door de lucht. Zoals bij veel langeafstandstrekkers heeft het..
De eerste meidoorns staan nu in bloei. De bloemen van zowel de één- als twee stijlige soort zijn nu te zien en te ruiken in cultuurlandschap en bossen. Zoals ieder jaar is de tweestijlige meidoorn iets eerder dan de éénstijlige..
De afgelopen twintig jaar bloeiden de appelbomen gemiddeld twee weken eerder dan daarvoor. Dit jaar staan ze zelfs zeer vroeg in bloei. Met het zeer warme aprilweer tot nu toe kunnen we rekenen op een zeer korte bloeiperiode...
De afgelopen dagen zijn door het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond de eerste graspollen aangetroffen in de pollenvangers. Ook zijn de vroegbloeiende grassoorten in bloei gezien. Het..
De wespenkoninginnen komen uit hun winterslaap. Ten opzichte van de voorgaande paar jaar zijn de eerste waarnemingen die op www.natuurkalender.nl zijn doorgegeven relatief vroeg. Alleen in 2008 werden de eerste koninginnen..
De afgelopen week zijn door heel Nederland de eitjes van de eikenprocessierups uitgekomen. Tegelijkertijd komen vanuit het zuiden de eiken in blad waardoor de nu nog kleine rupsjes meer dan voldoende te eten hebben. Om de..
Ze zijn zo gewoon dat we er niet meer van op kijken, het fluitenkruid is namelijk op de meeste voedselrijke bodems te vinden. Onbewust roept de plant met zijn mooie witte bloemschermen toch vast bij velen het lentegevoel op. Dit..