Nieuws

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 39 van 72 - 717 Resultaten

Oeverzwaluw

Hoog water kan voor veel op de grond broedende vogels een bedreiging voor hun kroost vormen. De oeverzwaluw profiteert echter juist van afgekalfde oeverranden om daar zijn nestholtes aan te leggen. Onder de juiste omstandigheden..


Lees verder 25 juni 2011   13 jaar oud
Nest met uitvlieggaten eikenprocessie vlinder

Het jaar 2011 overtreft 2007 waar het gaat om verspreiding en overlast van de eikenprocessierups. Eikenprocessierupsen komen nu voor in heel Nederland. Op een aantal plaatsen in de Noordelijke provincies is er zelfs sprake van een..


Lees verder 23 juni 2011   13 jaar oud
Teken op gras

De sterk stijgende trend in tekenbeten en Lymegevallen doet anders vermoeden, maar ook teken zijn kieskeurig. Op dit moment zitten we rond de piek van het tekenseizoen: áls er teken zitten grijpen ze nu graag de kans om hun..


Lees verder 17 juni 2011   13 jaar oud
Moerasspirea en grote brandnetel aan waterkant, K.U. Leuven Campus Kortrijk, http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

De meteorologische zomer is begonnen, en dat is meteen te zien aan het verschijnen van zomerbloeiers. Eén ervan is moerasspirea, een algemene plant van vochtige, stikstofrijke milieus. Deze vroege zomerbloeier bloeide vroeger..


Lees verder 11 juni 2011   13 jaar oud
Japanse duizendknoop bloem K.U. Leuven Campus Kortrijk,
http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

De Japanse duizendknoop is een typische invasieve exoot. De plant is inmiddels een vertrouwd straatbeeld in veel delen van Nederland en heeft de vervelende eigenschap sterk te woekeren. Daarbij laat de plant zich niet tegenhouden..


Lees verder 4 juni 2011   13 jaar oud
Eikenprocessierupsen dicht op elkaar close up

Het droogste, zonnigste en een na warmste voorjaar ooit zorgt er voor dat de ontwikkeling van de eikenprocessierupsen zeer snel gaat. Nu al komen op diverse plaatsen in Nederland de rupsen in het zesde larvale stadium, en op..


Lees verder 3 juni 2011   13 jaar oud
Splashteller logo vierkant

De afgelopen weken waren zeer goede omstandigheden voor vliegende insecten: het was droog en warm. Ondanks dat veel insecten goed kunnen vliegen zijn ze natuurlijk niet in staat om auto’s te ontwijken. Naar schatting komen in..


Lees verder 23 mei 2011   13 jaar oud
dopluizen, dopluis

Door het warme weer van dit voorjaar zitten veel dopluizen nu al vol met eieren; naar verwachting worden de eerste jonge dopluisjes over ongeveer een week geboren. Dit is ongeveer drie weken eerder dan normaal. Normaalgesproken..


Lees verder 20 mei 2011   13 jaar oud
Leucanthemum vulgare, Gewone margriet.
http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

Margriet bloeit vroeg dit jaar. De verwachting is dat de start van de bloei rond 3 mei komt te liggen. Alleen 2007 was vroeger in de waarnemingsreeksen van De Natuurkalender...


Lees verder 15 mei 2011   13 jaar oud
snuitkever Otiorhynchus armadillo

Door de warmte en droogte dit voorjaar zijn er nu veel insecten. Bovendien zijn veel insecten al verder ontwikkeld dan in voorgaande jaren rond deze tijd, en is de spreiding in het verschijnen ook groter dan anders. Sommige..


Lees verder 14 mei 2011   13 jaar oud