Nieuws

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 19 van 73 - 721 Resultaten

Franse veldwesp verzamelt hout voor haar nest

Uit de jaarlijkse rondgang langs wespenbestrijdingsdiensten uit het hele land blijkt dat de Franse veldwesp sterk in aantal toeneemt. Deze warmteminnende soort profiteert van de stijgende temperaturen. In Zeeland zou dit jaar..


Lees verder 26 juli 2015   9 jaar oud

Het aantal rupsen ligt zoals verwacht beduidend hoger dan vorig jaar. Door de recente hoge temperaturen zitten veel nesten nu onder aan de stam en zijn veel verlate nesten door de wind op de grond terecht gekomen. Aangezien op..


Lees verder 19 juli 2015   9 jaar oud
Tekenbeet van vrouwtjesteek

Naar verwachting zullen komende maand een half miljoen mensen door een teek gebeten worden. Afgelopen maand werden aanzienlijk meer tekenbeten gemeld via Tekenradar.nl dan in eerdere jaren. Teken kunnen met een beet de ziekte van..


Lees verder 9 juli 2015   9 jaar oud
Eikenprocessierups

De afgelopen twee weken zijn op veel plaatsen de eikenprocessierupsen nesten gaan vormen en ze hebben brandharen ontwikkeld. Veel rupsen moeten echter nog nestelen, vooral in het noorden van het land. Door de verwachte tropische..


Lees verder 30 juni 2015   9 jaar oud
Bijenzwerm op knotwilg

Op de website Wageningenzoemt.nl wordt dit jaar voor het eerst bijgehouden waar en wanneer bijenzwermen gezien worden. Tot nu toe komt onverwacht 70 procent van de zwermwaarnemingen uit het rivierengebied en de veenweidegebieden..


Lees verder 28 mei 2015   9 jaar oud
Geparasiteerde nimfen

Het bestrijden van teken met behulp van nematoden lijkt een veelbelovende en milieuvriendelijke methode. De eerste testen laten zien dat zestig procent van de teken binnen tien dagen sterft nadat ze in contact gebracht zijn met de..


Lees verder 24 mei 2015   9 jaar oud
In sierappel op 22 mei in Noordwolde (Fr.) (foto: P. Winkel)

Het zwermen van bijen is een fascinerende en spectaculaire gebeurtenis in de natuur. Er bestaat echter nog geen systematisch overzicht van wanneer en waar bijen zwermen en hoe dit varieert van jaar tot jaar. Een oproep op 3 mei..


Lees verder 24 mei 2015   9 jaar oud
Eikenprocessierupsen in het tweede larvale stadium uitsnede (foto: Henry Kuppen)

De eikenprocessierupsen zijn uitgekomen conform de prognose die het Kenniscentrum Eikenprocessierups op 29 maart 2015 heeft gegeven. In het zuiden zijn de eerste rupsen uitgekomen rond 10 april en in het noorden rond 12 april. Op..


Lees verder 9 mei 2015   9 jaar oud
Kleine bijenkastkever

Alsof de bijenhouders in Nederland nog niet genoeg voor hun kiezen hebben gehad, wacht hun een nieuwe bedreiging in de vorm van twee exotische plagen van honingbijen. In Frankrijk en sinds vorig jaar ook Duitsland, rukt de..


Lees verder 7 mei 2015   9 jaar oud
Koolmees op jacht naar eikenprocessierupsen

Voor het eerst is op film vastgelegd dat pimpelmezen en koolmezen een belangrijke rol kunnen spelen bij de bestrijding van eikenprocessierupsen. Het is inmiddels bekend dat een groot aantal vogels zich te goed doet aan..


Lees verder 4 mei 2015   9 jaar oud