Giulio Patuzzi neemt avondgeluiden op in de Hortus botanicus Leiden

Joke ’t Hart Prijs voor Hortusgeluiden

Hortus botanicus Leiden
2-DEC-2024 - Vastleggen van fijne natuurgeluiden, dat is iets waar vakmensen en liefhebbers zich in bekwamen. Wie Vroege Vogels beluistert, kan er regelmatig van genieten. Een soundscape gaat een stapje verder: de kunstenaar bouwt uit geluiden een nieuw werk. De Leidse Hortus liet zo'n soundscape maken voor mensen die niet meer makkelijk naar de tuin komen. Het werd vrijdag bekroond met de Joke 't Hart Prijs.

Componist Giulio Patuzzi gebruikte voor zijn negen minuten durende compositie aangename geluiden als vogelzang en de wind in de bomen, maar ook alledaagse geluiden als een rinkelend hek of knerpende voetstappen in het grind. De soundscape is voor iedereen te beluisteren via Soundcloud. De Joke ’t Hart Prijs wil jonge kunstenaars stimuleren en verbinden van groen en kunst. De culturele installaties zijn te zien/horen/bewonderen in een botanische tuin of arboretum. Het verbeeldt en verbindt de (on)zichtbare wereld van planten, heeft educatieve waarde of draagt bij aan de vergroting van de kennis over planten bij de bezoekers, en is verrassend en speels. De jury, bestaande uit de directeuren van alle aangesloten botanische tuinen, kiezen elk jaar een winnaar. De prijs bestaat uit een wisselbokaal voor de winnende tuin en een bescheiden geldbedrag voor de kunstenaar.

De componist

Giulio Patuzzi (MA) studeerde elektronische muziek aan het ‘Cesare Pollini’ conservatorium in Padua. Tijdens een kort verblijf in Nederland, waar zijn vriendin stage liep in de Hortus, werd hem gevraagd een soundscape te maken. Hij stelde een geluidsbibliotheek samen met vogelzang, insectengezoem, wind, water, regen, tuinactiviteiten en kenmerkende geluiden op verschillende tijden van de dag. Met die geluiden bouwde hij het 'verhaal' van de Hortus. Het resultaat is te beluisteren op Soundcloud.

Giulio Patuzzi neemt avondgeluiden op in de Hortus botanicus Leiden

Jagen op geluid

Het was een prachtig gezicht om Giulio te zien 'jagen' op Hortusgeluiden. Hij bezocht te tuin 's avonds, 's morgens heel vroeg, tijdens noodweer en gewoon overdag. Je ziet hem aan het werk in onderstaande korte film. 

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

The sound of the Hortus (Bron: Hans Jelles)

Reizen op je stoel

Wie de Leidse Hortus kent, wordt door het geluid meteen in gedachten naar de Hortus getransporteerd. De Hortus botanicus Leiden wilde met de soundscape ouderen die niet meer naar de tuin kunnen komen, helpen om van mooie herinneringen te genieten. Het was voor het eerst dat de Hortus opdracht gaf een soundscape te maken. Het is een kunstvorm met toekomst: je kunt er een binnententoonstelling mee verlevendigen, een klas mee voorbereiden op een bezoek, het publiek van een lezing vooraf in Hortussferen brengen en natuurlijk kan iedereen op z'n eigen (werk)plek heerlijk ontspannen met zo'n reisje op je stoel naar de tuin. Juist de combinatie van bekende achtergrondgeluiden, die je normaal niet bewust opmerkt, en de fijne natuurgeluiden, tot een geluidsverhaal gecombineerd in een zorgvuldige compositie, transporteren je razendsnel in gedachten naar de tuin.

Maxime Boersma (midden), bestuurslid van de NVBT, overhandigt de wisselbokaal aan vertegenwoordigers van de winnende tuin van 2023: de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht

Over de Joke 't Hart prijs

De Joke ’t Hart Prijs wordt aangevraagd door een botanische tuin. Het is de vijfde keer dat de prijs wordt uitgereikt. In 2019 ging de prijs naar Nienke Beets van de Leidse Hortus en in 2020 en 2021 naar kunstenaarsduo Hart van Veen voor het werk Draaiing in de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht. De editie 2022 werd gewonnen door ARquatic, op aanvraag van Pinetum Blijdenstein. In 2023 ging de prijs naar de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht voor een tentoonstelling van botanische kunst. Een kunstwerk (beeld, voorstelling of wat dan ook) moet om in aanmerking te komen voor de prijs iets zeggen over de verbinding van natuur en kunst. De prijs is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT).

Meer informatie

Tekst: Hanneke Jelles, Hortus botanicus Leiden
Foto's: Angelica Grendene; Hans Jelles; Hans Homburg