Appelboomkaaszwam

Natuurjournaal 24 oktober 2024

Nature Today
24-OKT-2024 - Er zijn nog steeds heel veel paddenstoelen te zien. De appelboomkaaszwam is paddenstoel van de maand, en ook de spitse gordijnzwam kun je nu tegenkomen.

De appelkaasboomzwam is uitgeroepen tot paddenstoel van de maand. Zoals de naam al aangeeft, heb je vooral kans om hem te zien in boomgaarden, of misschien op de appelboom in je tuin. De appelboomkaaszwam is een wondparasiet en infecteert bomen vooral op plekken waar de takken zijn afgebroken. De helft van de waarnemingen van de appelboomkaaszwam is op appelbomen, maar je kunt hem ook op andere bomen aantreffen zoals beuk, paardenkastanje, walnoot en berk. Kaaszwammen hebben, anders dan gaatjes- en plaatjeszwammen, onder de hoed een laag met poriën, waarin zich de sporenvormende organen bevinden.

De spitse gordijnzwam vormt ectomycorrhiza met loofbomen en soms ook met naaldbomen

Bijna alle planten werken ondergronds samen met schimmels. De schimmels absorberen onder andere mineralen uit de bodem, die ze ‘afstaan’ aan de plant. In ruil daarvoor krijgen ze suikers terug voor hun eigen voeding. De spitse gordijnzwam vormt zulke schimmeldraden, die ectomycorrhiza worden genoemd. Ze doen dat meestal met loofbomen, maar soms ook met naaldbomen. Je vindt deze paddenstoel meestal tussen de mossen, vaak onder sparren en dennen. De grootste kans om ze waar te nemen is van september tot november. De spitse gordijnzwam staat in Nederland op de Rode Lijst als bedreigd.

Tekst: Ineke Radstaat, Nature Today
Foto's: Hessel Enting, Waarneming.nl (leadfoto: appelboomkaaszwam);  Lucien Rommelaars, Saxifraga