Madeliefje

Vroege Vogels wint Irispenning 2024 voor wetenschapscommunicatie

Vroege Vogels
7-OKT-2024 - Vroege Vogels brengt al 46 jaar thema’s als klimaatverandering, milieuvervuiling en het belang van biodiversiteit onder de aandacht van een breed publiek. Het brengt natuur dichtbij en draagt zo bij aan het voortbestaan van natuur en verdient daarom de Irispenning 2024. Vanavond reikt minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Eppo Bruins de prijs uit aan het team van Vroege Vogels.

“Als geen ander instituut – want een instituut kunnen we het zeker noemen – weet Vroege Vogels de mensen bewust te maken van de natuur om hen heen”, aldus de jury van de Irispenning. “Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu”, zo noemt radio- en televisieprogramma Vroege Vogels zich. “Je dagelijkse portie natuur!”, heet het op Instagram. In Vroege Vogels wordt veel door die natuur heengelopen, al dan niet op kaplaarzen. En er wordt vol vrolijke nieuwsgierigheid en vaak ook met ontzag naar planten en dieren, zwammen en schimmels gekeken. Met al die goed onderbouwde natuurverhalen lokt Vroege Vogels een publiek naar de wetenschap dat misschien niet eens per se wetenschap zoekt, maar het wel krijgt. Al 46 jaar brengt het programma thema’s als klimaatverandering, milieuvervuiling en het belang van biodiversiteit onder de aandacht van een breed publiek, via steeds meer kanalen. Omdat Vroege Vogels natuur dichtbij brengt en zo bijdraagt aan het voortbestaan ervan, verdient het programma de Irispenning 2024.

Op de Avond van Wetenschap & Maatschappij, maandag 7 oktober in de Pieterskerk in Leiden, wordt de prijs door minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Eppo Bruins uitgereikt aan het team van Vroege Vogels. De Irispenning bestaat uit een geldbedrag van tienduizend euro, beschikbaar gesteld door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, en een penning, vervaardigd door Jennifer Hoes. De prijs wordt mede ondersteund door de Universiteiten van Nederland.

Tekst: De Avond van Wetenschap & Maatschappij
Foto: Rudmer Zwerver, Saxifraga