One of the researchers restocking Diadema sea urchins on an artificial reef.

Innovatief onderzoek naar ongewervelden om koraalriffen te redden

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA)
27-AUG-2024 - De Nederlandse Cariben boeken aanzienlijke vooruitgang in het herstel van koraalriffen door innovatieve benaderingen voor het herstel van ongewervelde herbivoren. Dit werd gepresenteerd tijdens de DCNA Reef Restoration Workshop, door Alwin Hylkema van Van Hall Larenstein University of Applied Sciences en Wageningen University.

Hylkema schetste geavanceerde strategieën, gericht op het vergroten van de veerkracht van Caribische koraalriffen. Deze zijn van cruciaal belang voor de ecologische en economische gezondheid van de regio. Het onderzoek van Hylkema benadrukt het belang van het herstel van de Diadema zee-egel (Diadema antillarum), een sleutelsoort die een vitale rol speelt bij het beheersen van algengroei en het bevorderen van koraalherstel. De massale sterfte van de Diadema zee-egel in de jaren tachtig leidde tot een aanzienlijke toename van macroalgen, wat de groei van koraal heeft belemmerd en de biodiversiteit van het rif heeft verminderd. Zelfs na vier decennia herstelden de Diadema-populaties zich niet tot hun vroegere dichtheden, wat actieve herstelinspanningen noodzakelijk maakt om overwoekering door algen te beheersen.

Nieuwe methoden

De tijdens de workshop besproken strategieën omvatten het verzamelen van Diadema-larven, gevolgd door low-tech kweekmethoden en het terugplaatsen op het rif. Daarnaast kan een innovatieve benadering van ondersteuning bij natuurlijk herstel helpen om Diadema-populaties te vergroten, door substraat waar de larven zich kunnen vestigen toe te voegen aan het rif.

Om Diadema-populaties te vergroten, wordt substraat waar de larven zich kunnen vestigen toegevoegd aan het rif

Deze methoden hebben veelbelovende resultaten laten zien bij het verbeteren van de aanwas en overleving van Diadema. Ze zijn klaar om op grote schaal te worden toegepast in de Nederlandse Cariben. Hylkema's werk benadrukte ook het potentieel voor het kweken van Diadema uit gameten (eieren), een high-tech maar lonende strategie die op de lange termijn de Diadema-populaties aanzienlijk zou kunnen vergroten.

Samenwerking

Dit onderzoek is nauw verbonden met andere lopende herstelprojecten binnen de Nederlandse Cariben, zoals het ReefGrazer-project (2024 tot en met 2026). Dit project onderzoekt de effecten van diverse ongewervelde grazers op rifecosystemen, zoals de Caribische Koningskrab en het West-Indische Zee Ei. Door het herstel van verschillende herbivore soorten, willen de onderzoekers een veerkrachtiger en biodiverser rif creëren dat beter bestand is tegen omgevingsdruk. Daarnaast is Hylkema van plan om het terugplaatsen van herbivoren te bestuderen, in combinatie met andere rifherstelinitiatieven, zoals koraalherstel en de inzet van kunstmatige riffen.

Terugplaatsen van de Diadema zee-egel

Implicaties

De implicaties van deze herstelinspanningen zijn vergaand. Gezonde populaties van ongewervelde herbivoren zullen niet alleen de bedekking van macro-algen verminderen (wat de natuurlijke aanwas en groei van koraal zal bevorderen), maar ook de overleving van uitgeplante koralen verbeteren - een sleutel tot het succes van bredere rifherstelinitiatieven. Deze geïntegreerde benadering van herstel, waarbij ongewervelden en koralen samen worden hersteld, zou kunnen dienen als model voor andere Caribische regio's die voor soortgelijke uitdagingen staan.

Meer informatie

  • Bekijk de presentatie Herstel van ongewervelde herbivoren (Engelstalig).
  • Blijf op de hoogte voor meer artikelen in deze koraalrifherstelserie, waarin we dieper ingaan op de onderwerpen die tijdens de workshop zijn besproken en het cruciale werk belichten dat wordt gedaan om deze vitale mariene ecosystemen te behouden.
  • Deze workshop wordt gefinancierd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en ondersteund door de Nederlandse Postcode Loterij.

Tekst: Dutch Caribbean Nature Alliance
Foto's: Alwin Hylkema; Mika de Breuyn