Online bomentabel helpt bij keuze voor de juiste boom
Wageningen Plant ResearchGroen en bomen in de stad zijn niet alleen mooi, maar bieden ook andere belangrijke voordelen, de zogenaamde ecosysteemdiensten. Zo beperken bomen hittestress, verbeteren ze de luchtkwaliteit en helpen ze bij het verwerken van neerslag. Daarnaast versterken bomen en ander groen de sociale samenhang, doordat zij bijvoorbeeld mogelijkheden bieden voor recreatie en ontspanning. Bovendien zijn bomen voor allerlei andere organismen zoals vogels, insecten, kleine zoogdieren en (korst)mossen een belangrijke leefomgeving, waardoor ze de biodiversiteit ondersteunen. Bomen zijn beeldbepalend voor het stedelijke groen en hebben, als ze gezond oud kunnen worden, door hun afmetingen vaak ook verreweg het grootste effect. Het mooie daarbij is dat veel van deze voordelen gelijktijdig gerealiseerd kunnen worden.
Ruwe berk (Betula pendula)De berkensoort Betula pendula is oorspronkelijk inheems, heeft een matige droogtetolerantie en levert een sterke tot zeer sterke bijdrage aan het beperken van hittestress. Een negatief kenmerk is dat de allergeniciteit van de berk zeer sterk is, zo staat te lezen op Bomentabel.nl. |
Onmisbaar voor leefbare stad
Hoe groter een boom, hoe groter de voordelen. Om daar optimaal van te profiteren, is het essentieel dat bomen gezond oud kunnen worden. Gezonde, volwassen bomen zijn daarom onmisbaar voor een leefbare stad. Voor veel bomen in de stad zijn de groeiomstandigheden echter niet optimaal. Het is er warmer en droger dan in het buitengebied, de temperatuurextremen zijn groter en de ruimte om te groeien is beperkt. Daarbij is de bodem vaak verdicht en verhard, waardoor deze weinig zuurstof bevat. Om in zulke moeilijke omstandigheden tot een succesvolle en goed functionerende beplanting te komen, is het essentieel dat de juiste soorten worden aangeplant. Het oude adagium ‘de juiste boom op de juiste plaats’ is nog altijd actueel. Hierbij is het niet alleen van belang om de mogelijkheden van de groeiplaats en de eisen van de gekozen boomsoort(en) op elkaar af te stemmen, maar ook om soorten te kiezen die de gewenste voordelen bieden.
Om de juiste boom voor de juiste plek te kiezen, hebben Stadswerk en Wageningen University & Research een handige interactieve Bomentabel gepubliceerd. Deze tabel biedt informatie over 359 verschillende boomsoorten en variëteiten. Voor elke soort is informatie opgenomen over de groei en welke eisen de soort stelt aan zijn leefomgeving. De tabel laat ook zien in hoeverre bomen helpen tegen hittestress en regenwater opvangen, en hoe ze bijdragen aan biodiversiteit.
Zomereik (Quercus robur)De eveneens inheemse zomereik legt veel CO2 vast, heeft een redelijke tot goede strooizouttolerantie en is zeer winterhard. Tegen droogte zijn zomereiken slecht bestand. De bomen worden groter dan vijftien meter en zijn een voedselbron voor vogels en zoogdieren. |
Eenvoudig zoeken in tabel
De tabel toont welke bomen nectar en pollen produceren, of ze geschikt zijn als voedselbron voor vogels en kleine zoogdieren, en hoe goed ze passen binnen onze ecosystemen (ecologische compatibiliteit). Ook wordt aangegeven of een boomsoort inheems is, en zo niet, wat het herkomstgebied is. De in de bomentabel vermelde soorten worden aangeduid met hun Latijnse namen. De tabel is eenvoudig te doorzoeken, zo kan er worden gefilterd op eigenschappen van de bomen.
De bomentabel is een resultaat van het TKI-project Effectief Klimaatgroen en is bedoeld als een online hulpmiddel waarmee groenprofessionals zoals architecten, ontwerpers en beheerders de juiste boom kunnen selecteren voor de juiste plek. Maar ook voor boomkwekers, hoveniers en particulieren bevat de tabel veel nuttige informatie.
Meer informatie
- Bomentabel.nl.
- TKI-project Effectief Klimaatgroen.
Tekst: Jelle Hiemstra en Laurens Tijink, Wageningen Plant Research
Foto’s: Natasja Davidse, Stadswerk; Boot & Dart Boomkwekerijen; Van den Berk Boomkwekerijen