rode flamingo(?)

De transformerende kracht van nature-based solutions verkennen met Charles Karangwa van IUCN

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA)
12-DEC-2023 - Als kickstart van het nature-based solutions-symposium van vorige maand hield de heer Charles Karangwa een impactvolle toespraak over het potentieel van nature-based solutions (NBS) om substantiële actie voor duurzame ontwikkeling te versnellen. Hij onthulde de mogelijkheden van NBS en maakte de weg vrij voor een toekomst waarin duurzaamheid een drijvende kracht wordt voor positieve verandering.

Op 10 november organiseerden de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) en Fundacion Parke Nacional Aruba (FPNA) een symposium over 'Nature-Based Solutions voor Ecosysteemherstel'. Het doel was om kennis- en ervaringsuitwisseling te faciliteren en de effectieve integratie van nature-based solutions in Nederlands-Caribische projecten te bevorderen.

Nature-based solutions

Bij nature-based solutions (NBS) draait alles om het gebruik van de buitengewone mogelijkheden die in natuurlijke ecosystemen zijn ingebouwd om moeilijke wereldwijde uitdagingen aan te pakken. Stel je voor dat je de ongelooflijke mogelijkheden van ecosystemen, zoals bossen, wetlands en koraalriffen, benut om de uitdagingen waarmee de planeet wordt geconfronteerd aan te pakken. Dat is de essentie van NBS: het gaat niet om het wiel opnieuw uitvinden, het gaat erom te beseffen dat deze ecosystemen (als ze gezond zijn) ongelooflijk krachtig en veerkrachtig zijn.

Dus, waarom zijn NBS zo belangrijk? Nou, om te beginnen zijn het de ultieme multitaskers. Deze oplossingen helpen niet alleen het milieu, maar brengen ook veel voordelen met zich mee voor de mens. Neem bijvoorbeeld een mangrovebos. Het is niet alleen een bloeiend ecosysteem. Maar het is ook een schild dat kustgebieden beschermt tegen stormen, het biedt een habitat voor divers zeeleven en het heeft zelfs de mogelijkheid om koolstof vast te leggen (belangrijk bij het minimaliseren van verdere negatieve effecten van de uitstoot van broeikasgassen).

Rode mangroven

IUCN

De eerste presentatie van het NBS-symposium werd verzorgd door Charles Karangwa, Global Head of Nature-based Solutions voor de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Karangwa onderstreepte de evolutie van NBS als concept en benadrukte dat de acceptatie ervan is gebaseerd op tientallen jaren hard werken. Hij benadrukte het transformatieve potentieel van NBS bij het stimuleren van toekomstige duurzame ontwikkeling, en suggereerde dat deze aanpak zou kunnen dienen als een cruciale kracht bij het aanpakken van milieu-uitdagingen en positieve verandering op wereldschaal. 

De achtergrond van NBS

In een wereld waar klimaatverandering voortdurend nieuwe uitdagingen met zich meebrengt, geven NBS lokale ecosystemen de beste kans om zich aan te passen en te gedijen. Ze zijn als de blauwdruk van de natuur voor duurzaam leven en laten ons zien hoe we veerkrachtige gemeenschappen kunnen bouwen en de biodiversiteit kunnen beschermen. Laten we dus samenwerken met de natuur, niet ertegen, en een toekomst ontsluiten die niet alleen groen is, maar ook bloeiend. Nieuwsgierig naar meer? De komende weken zullen we ons verder verdiepen in de onderwerpen die tijdens het NBS-symposium aan bod kwamen.

Bekijk de volledige video van de presentatie van de heer Karangwa hieronder:

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.De presentatie van Charles Karangwa (IUCN) die ingaat op de achtergrond van NBS (Bron: DCNA)

Video’s van de andere presentaties worden wekelijks met u gedeeld. Kunt u niet wachten? Op het YouTube-kanaal van DCNA kunt u de opname van het gehele symposium bekijken.

DCNA

DCNA betuigt haar dankbaarheid aan de sponsoren; Milton Harms Fonds in samenwerking met Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied, Aruba Tourism Authority, VNO Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Grant Thornton, Nationale Postcode Loterij en Pelican Adventure voor hun bijdrage aan het symposium en het ondersteunen van een omgeving van samenwerking en vooruitgang, als voorbeeld van de kracht van partnerschap bij het stimuleren van positieve ecologische verandering.

De Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) is opgericht in 2005 en vertegenwoordigt een typisch Caribische benadering van natuurbehoud. In een sterk gefragmenteerde regio erkent de DCNA dat de uitdagingen op het gebied van natuurbehoud gewoon te groot zijn voor één organisatie of één eiland om alleen aan te gaan. Op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten werd dit erkend en als reactie daarop werd de DCNA opgericht, een organisatie met een unieke stem om een gezamenlijke inspanning te weerspiegelen om de natuur in de hele regio te beschermen. De DCNA gelooft dat we samen beter in staat zullen zijn om oplossingen te vinden om deze gemeenschappelijke dreigingen het hoofd te bieden. Van onderaf opgebouwd, is de DCNA een echte grassroots-organisatie, die in staat is geweest om een actief natuurbeschermingsnetwerk van autonome organisaties in de Nederlandse Cariben samen te weven.

Kom meer te weten over de DCNA door de DCNA te volgen op sociale media via Facebook (Dutch Caribbean Nature Alliance), Instagram (DCNAnature), LinkedIn (Dutch Caribbean Nature Alliance), en bezoek de website.

Tekst: Dutch Caribbean Nature Alliance
Beeld: Hans Smulders; IUCN; DCNA