Natuurjournaal 5 mei 2023
Nature TodayDe lente is in volle gang. Ook het kleine grut in de tuin is weer actief, nadat ze de winter hebben uitgezeten. Zijn er in jouw tuin veel pissebedden te vinden? Dan heb je ook kans om een spectaculaire spin te zien: de roodwitte celspin. Deze spin heeft een lichtgrijs achterlijf en is verder oranjerood. Grote exemplaren zijn een centimeter of twee. Ze maken geen web maar jagen op pissebedden, die ze met hun enorme kaken door kunnen bijten. In het Engels heten ze pissebeddenspin (woodlouse spider), wat eigenlijk wel een betere naam is. Zoek ze op dezelfde plek als pissebedden: vochtige plekken onder hout, stenen en bloempotten.
Veel wantsen zijn makkelijk te zien, zoals vuurwantsen die alweer in groepjes zitten te zonnen. Blindwantsen zijn een stuk kleiner, meestal niet groter dan een centimeter. Maar als je er een beetje op let, kan je ze makkelijk tegenkomen in de tuin of de natuur. Ze zijn niet blind, maar hebben wel minder ogen dan gewone wantsen. Die hebben bovenop hun kop nog meerdere kleine puntogen, die de meeste blindwantsen niet hebben. Een soort die je nu kan zien is de mooie zwart-met-gele brandnetelblindwants. Ze hebben als imago (volwassen wants) overwinterd. Je raadt het al, ze zitten graag op brandnetels. De larven van blindwantsen drinken van plantensappen met hun zuigsnuit, en veel soorten zijn gespecialiseerd op bepaalde plantensoorten.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Mvuijlst, Wikimedia Commons; Bj.schoenmakers, Wikimedia Commons